От 11 до 17 юли Косово ще бъде домакин на Световната купа по хандбал за университети. В продължение на шест дни в Прищина ще пребивават студенти от около 20 държави, които ще се борят за титлата в това първенство, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.
Факултетът по физическо възпитание и спорт, Министерството на културата и спорта, Федерацията по хандбал и община Прищина обединиха усилията си, за да организират възможно най-добре това голямо събитие от световен мащаб.
Муса Селими, декан на Факултета по физическо възпитание и спорт, в разговор за КосоваПрес, разказва за значението на това събитие, което се провежда в Прищина, както и за работата, която е свършена, за да се спечели организацията на това първенство.
"Да, имахме конкуренти, имаше няколко държави, които кандидатстваха  в конкурса към FISU, който се проведе в Лозана, тъй като централата на FISU е в Лозана. Отидохме с много подробен проект, подготвен специално за това събитие, и представихме Косово, Прищина като столица, представихме нашите спортни зали, общежития и беше интересно за петчленната комисия, която ни интервюираше и постоянно задаваше въпроси, искаха да знаят всичко и да не останат без информация. Това беше три месеца преди да бъде взето решението, през 2019 г., и през втората половина на декември 2019 г. взехме решението от генералния секретар, че Косово ще бъде домакин на това събитие", каза Селими.
Значителен брой от участващите държави все още не са признали държавата Косово, затова според Селими това ще бъде възможност да им представим ценностите на нашата страна.
"Имаме участващи държави от три континента, всъщност имаше и отбор от Южна Америка, Бразилия, но все още не сме сигурни заради дългия път. Първоначално те се регистрираха, но все още не са потвърдили дали ще участват. От Азия имаме Южна Корея, отборът на Сеулския университет... имаме отбори от Европа, Чехия, Португалия, от Азия имаме Турция, от Африка имаме Египет, Уганда, чието участие все още не е сигурно заради организацията и може би ще имат проблем с получаването на визи... имаме отбори от Испания, Египет, страни, които не са признали Косово като държава и за нас това е много важно от гледна точка на политическата и спортна дипломация, за да можем да ги посрещнем по най-добрия начин... Също така от региона имаме отбори от Хърватия, Албания, Черна гора", подчерта Селими.
Що се отнася до спортната инфраструктура, необходима за мачовете, Селими заяви, че е направена цялата подготовка и че „Дворецът на младежта“ и зала "1 Тетори" са в оптимални условия за провеждане на мачовете.
"Ние сме домакини на двете състезания. В надпреварата при мъже ще участват 10-12 отбора, а в състезанието за жени - 8-10 отбора. Разполагаме с две изключително добре подготвени спортни зали по отношение на мачовете, които ще се проведат, а освен това тясно си сътрудничим с Федерацията по хандбал, която ще се грижи за техническата част, за подготовката на отборите, за назначаването на селекционерите, за подбора на играчите, които ще представят университета в Прищина "Хасан Прищина", и в това отношение мисля, че сме изключително добре подготвени", каза той.
Що се отнася до спортния аспект и резултатите, които Косово се стреми да постигне на това първенство, Селими заяви, че това е по-маловажно в сравнение с успеха на организацията, защото тя ще създаде на Косово много добър имидж в целия свят.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)