Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че руските войски днес са овладели напълно последния голям град в Луганска област, който все още беше под украински контрол. С това Москва се доближава до постигането на обявената си цел - да превземе напълно украинския регион Донбас, предаде Асошиейтед прес.
Шойгу информира президента Владимир Путин, че руските войски заедно с местните сепаратистки милиции "са установили пълен контрол над град Лисичанск", съобщиха руските осведомителни агенции. Говорейки за превземането на града, Шойгу използва израза "освобождаване на Луганската народна република", имайки предвид единия от двата сепаратистки района в Източна Украйна. 
Украинските бойци седмици наред отбраняваха Лисичанск и се опитваха да не допуснат да го сполети съдбата на съседния Северодонецк, който миналата седмица падна в руски ръце. Снощи украински президентски съветник прогнозира, че съдбата на Лисичанск вероятно ще бъде решена до дни.
Луганск и съседният Донецк са двете области, образуващи региона Донбас, върху който Русия съсредоточи офанзивата си, след като през пролетта изтегли силите си от Северна Украйна и столицата Киев.
Проруските сепаратисти контролираха частично двете области от 2014 г., а Москва призна независимостта на самообявилите се Луганска и Донецка народна република. В сряда същото направи и сирийското правителство, което съобщи, че признава "независимостта и суверенитета" на двата района.
Превземането на Лисичанск ще открие за руските войски пътя на запад към Донецка област, където големият град Славянск, който още  е намира под украински контрол, на няколко пъти от началото на руската инвазия беше подлаган на ракетни нападения.