Бедните и необразованите стават по-лесно жертви на трафика на хора, каза днес за БТА Веселина Димитрова, координатор от българска страна на международен проект, посветен на борбата с този проблем. В програмата участват пет различни организации от Малта, Северна Македония, Канада и Румъния. От българска страна в проекта участва Висшето училище по мениджмънт във Варна.
Оказва се, че проблемите в петте държави с трафика на хора са идентични, допълни Димитрова. По думите й проучванията в рамките на проекта показват, че само около 2 процента от жертвите са с висше образование. Най-висок е рискът при тези, които живеят бедно, в изолация и нямат образование. Около 50 на сто от жертвите на трафик на хора са жени, каза още Димитрова. По думите й застрашени са и децата. Около 30 на сто от жертвите нямат навършени 18 години.
Никой не е застрахован, че няма да пострада, каза още Димитрова. Според нея това е и основната цел на проекта – превенцията срещу трафика, за да бъдат запознати младежите с рисковете, които ги грозят. Във Висшето училище по мениджмънт учат студенти от близо 50 държави, те пътуват много, карат стажове зад граница и трябва да знаят какви са опасностите, особено в интернет, допълни Димитрова. Тя уточни, че крайната цел на международния проект е да се повиши капацитетът на младежките лидери в отделните страни, които да работят превантивно сред връстниците си.
Трафикът на хора бе тема на работна среща днес във Висшето училище по менджмънт, на която бяха представени данните, събрани по проекта. В разговора участваха представители на община Варна, полицията, неправителствения сектор, местната комисия за борба с трафика на хора.