Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри. Така министър-председателят в оставка Кирил Петков коментира пред журналисти в парламента темата с експулсирането на 70 руски дипломати и служители. Петков бе изслушан на закрито заседание по искане на "БСП за България", заедно с председателя на ДАНС Пламен Тончев и ръководителите на Държавна агенция "Разузнаване" и на "Военно разузнаване". Закритото заседание продължи близо три часа.
След заседанието Кирил Петков посочи, че се надява след изслушването народните представители да са се убедили, че това е един дълъг процес, който е завършил с връчването на нотите от страна на Министерство на външните работи, а не е негово еднолично решение.
На въпрос дали това няма да торпилира съставянето на нов кабинет, след решението на "БСП за България" да стопира преговорите с "Продължаваме Промяната", Петков посочи, че винаги утрото е по-мъдро от вечерта. Той не коментира въпроса дали отново ще бъде премиер при съставянето на нов кабинет с първия мандат, който се очаква да бъде връчен на "Продължаваме Промяната".
Относно руските дипломати, Петков увери, че и в момента посолството на Руската федерация у нас разполага с около 40 служители, което е голяма бройка в сравнение с други европейски страни.Днес по време на изслушването чухме всички служби. Ясно стана, че това е един дълъг процес, който е започнал още през март. Имаме първите доклади и първите записки още през март, после през април, май, юни, коментира Петков. Той подчерта, че решението на Съвета по сигурността, който той оглавява в качеството си на министър-председател, е било взето на базата на три доклада на ДАНС.