Поетът и радиожурналист Радослав Чичев ще е водещ на литературен маршрут из квартал „Лозенец“. Събитието ще се състои на 6 юли (сряда) и ще започне от парка на „Славейковите дъбове“, съобщават организаторите.
Чичев ще представи квартала като дом и вдъхновение за много писатели, поети и журналисти. Историята на някогашния квартал „Курубаглар“ ще бъде проследена чрез произведенията на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Сирак Скитник, Асен Разцветников, Светослав Минков, Чавдар Мутафов, Валери Петров и др.
„Ще видим как природата вдъхновява и дава отдих, и как модернизацията създава нови насоки и идеи за пишещите. Маршрутът ще започне от дъбовата гора на Пенчо Славейков, преминавайки през характерните за квартала улици и сгради, ще спрем през дома на Светослав Минков, където ще чуем гласа му. По време на тура постепенно от природата ще навлезем в техниката, за да видим природата на техниката. После ще се отправим към спирка „Вишнева“, където ще открием как първите трамваи навлизат в литературата ни. Ще надникнем в къщата на Сирак Скитник, за да послушаме заедно с него първите радиопредавания“, разказва Чичев.
Събитието е част от четвъртия сезон на „Литературни маршрути“ на фондация „Прочети София“.
На 13 юли литературният теоретик, редактор и критик Лора Шумкова ще води разходка, озаглавена „Шишманови в София“. Тя ще започне от дома на семейство Шишманови на ул. „Шипка“ 11  и ще се състои по повод 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов. Шумкова ще обърне внимание и на ролята на съпругата и сина му за европеизирането и модернизирането на младата българска държава. 
Маршрутът се посвещава на всички украинци, намерили втори дом в България и ще завърши с припомняне на някои от невидимите украински следи, които могат да бъдат разчетени в българската литература.
Литературната историчка Катя Зографова ще разкаже историите на пет български писатели. Тазгодишният ѝ маршрут ще се състои на 21 юли и ще започне от църквата „Св. Георги“, която се намира в непосредствена близост с дома на Фани Попова-Мутафова. Турът ще продължи към дома на Елисавета Багряна, за да се отбележи 95-ата годишнина от издаването на първата ѝ стихосбирка „Вечната и святата“. След това Зографова ще се насочи към музея на Славейкови, където ще разкаже повече за Мара Белчева и Светослава Славейкова. Литературният маршрут включва още имената на Екатерина Каравелова и Съба Вазова. 
Разходката ще завърши пред галерия „Кредо бонум“, където публиката ще може да разгледа изложбата „Литературна София“. В нея са включени фотографии на Иван Шишиев и Екатерина Калугина от „Етюд-и-те на София“ и кратки видеа на режисьорката Екатерина Минкова. 
В изложбата ще бъдат показани част от снимките, поместени в едноименната книга на издателство „Кръг“, както и нови кадри. Всички те ще бъдат групирани в различни тематични раздели, сред които „Библиотеки“, „Книжарници“, „Съвременни писатели“, „Четящият човек“, „Литературни сезони“, „Скритите букви“ и „Статуи“. На 28 юли ще бъде прожектиран документалният филм на Екатерина Минкова „Литературните места на София“.  / ГН