Проруската военна администрация, която управлява района около окупирания украински град Херсон, каза, че се готви да произведе референдум за присъединяване към Русия, предаде ДПА.
„Да, подготвяме се за референдум и ще го произведем“, каза заместник-ръководителят на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов във видео, публикувано в „Телеграм“. Той допълни, че Херсонска област трябва да стане „пълноправен член“ на Русия.
Според появили се вчера медийни съобщения бившият украински кмет на Херсон Игор Колихаев е бил задържан от руските сили.
Наложената от Москва администрация на Херсонска област и преди е давала да се разбере, че възнамерява през есента да организира подобно допитване. Украинското правителство също отдавна очаква, че референдум, организиран по модела на анексирания Крим и в украинските сепаратистки области Луганск и Донецк, ще бъде произведен и в Херсон. Важният пристанищен град, разположен на брега на Черно море, е изцяло под руски контрол от началото на март.