Магистратите, влезли днес в Столична община, са изискали архиви за обществени поръчки и фирмите, които са ги спечелили, съобщи "Труд", като се позова на запознати с разследването. Интересът им бил дали дружествата по някакъв начин са свързани с двама души - лидера на ГЕРБ и бивш кмет на София Бойко Борисов и общинския съветник от партията му Орлин Алексиев. По-рано днес, прокурори и полицаи влязоха в Столична община и в Общинска банка. Седем часа продължи проверката, при която бяха търсени документи, но до късно вчера разследващите запазиха в тайна по кое дело е внезапната акция.

Заговори се и че претърсванията са продължение на акцията от миналата седмица, когато цивилни нахлуха в автокъщата, дома и заведението на общинаря Алексиев, който участва в рали "Дакар". Той обяви, че обиските срещу него са сценарий за "кражба на Общинска банка."

Електронни медии съобщиха друга версия - че тарашите са по сигнал на бизнесмена Христо Ковачки за нарушения в Общинска банка. Но от офиса на енергийния бос опровергаха тази информация.

Служители в общината и банката казаха, че магистратите търсели кабинета на Алексиев и останали учудени, че той няма такъв в нито една от двете сгради. После разговаряли с експерти по финанси, които им съдействали.

Претърсванията приключиха в 16,30 ч и разследващите си тръгнаха с чанти и класьори с документи.

Междувременно агенти на ДАНС обискираха офис на петролна фирма на столичния бул. "Черни връх". Акцията им обаче не била свързана с общината и банката.

Орлин Алексиев е един от най-активните общински съветници от мнозинството на ГЕРБ в градския парламент на София. Вече два мандата е председател на финансовата комисия. Той е и представител на Столичния общински съвет в общото събрание на Общинска банка, заедно с шефа на стопанската комисия Николай Стойнев и бившия съветник, сега депутат от БСП, Желю Бойчев.

Алексиев бе един от двигателите на опитите на кметството да си върне контрола върху Общинска банка. Въпреки че общината притежаваше мажоритарния дял от трезора - около 70% от акциите, заради промени в устава от 1997 г. тя нямаше възможност реално да взема решения. Така миноритарният собственик - фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, на практика контролираше банката, въпреки че притежава 27% от акциите.