В света на гангстерите лимузините са визитки. Български мафиот без лъскава кола е като охлюв без черупка. Автомобилът е второто "Аз" на мутрите. За тях луксът на колела е важен почти колкото жената, а лимузината е витрина към благополучието. На сватбите босовете ощастливяват любимците си с мерцедеси и беемвета. Ритуалът белязва света на подземието още от зората на 90-те години. Традицията продължава доскоро, но подаряването на ключове значително намалява след кризата.

Колата на подземния бос е изпъната като манекенката до него. Манекенката е била кралица в поне един конкурс за красота и всички искат да я имат. Най-вече мъжете с реноме на колекционери. Както мутресата е блян, така и лимузината е трофей, желан от мнозина. Номерата на мафиотските коли се знаят подобно на мерките на най-актуалните миски.

Автомобилът обаче не е само визитка. Той е крепост и броня срещу въоръжения враг, който дебне навън. Има поверие, че в подземния свят колата носи късмет или прокоба. Разказват се легенди за джипове-каръци, "целунати" от гранатомети и пронизани от куршуми. Слухове за коли-ковчези изпълват криминалните хроники.
В далечната 90-та година мутрите бръмчат с ладички, волги и в най-добрия случай с по някой Volkswagen Passat. Още при първата си среща с големия кеш, силоваците инвестират в моторизирани "скъпоценности". Обикалят кръчмите до зори и с вид на облъчени пеят: "Едно ферари с цвят червен". По това време ферарито е мечта.

Юри Печурката
Магистралното страшилище Юри Печурката броди из нощна София с бял костюм, бял шал, черни обувки и снежнобяло Lamborghini - едно от първите в България. Той толкова се гордее с колата си, че една нощ я пришпорва по стълбите към дискотека "Ла страда". Витрината се пръсва на парчета, а охраната го изхвърля. По-късно Печурката размазва Porsche в катастрофа, при която загива любимата му жена.

Славе Бармана
Пръв в автокласациите е Славе Бармана, който държи казиното в хотел "Родина". Градският "тигър" кара коли, които мутрите не са виждали и по филмите. Сменя ги според настроението си - Porsche, Chevrolet Camaro, Ferrari и Jaguar.

Когато глутниците с бухалките се замогват, златен дъжд залива подземния свят. Мутрите нагазват в изобилие от мерцедеси и беемвета. Първоначално босът на ВИС-1 Васил Илиев залага на Saab 9000, който става легендарен. Не след дълго обаче го сменя с кабрио Mercedes.
90-те години са времето, в което гангстерите живеят на колела. Постоянно са по улиците и прекарват повече време в автомобилите си отколкото вкъщи.
БМВ-то бързо става символ на просперитета . Най-често използваните модели от тази марка са 316 и 318. Зад волана се мяркат борци със златни ланци и по анцузи, а в багажниците се спотайват видеокасети с екшъни, бухалки и тук-там пушки-помпи.

Фаталната роля на лимузините

Васил Илиев
25 април 1995 г. сутринта. Васил Илиев целува любимата си Кристина Мицева и излиза от гарсониерата си в столичния квартал "Дружба". Само преди няколко дни бившият шампион по борба си е купил бял Mercedes SL 500 Roadstar от Филип Найденов-Фатик. Босът на ВИС-1 дори си издействал от КАТ специален регистрационен номер - 9988.
През деня се среща с Димитър Димитров-Маймуняка и с Александър Маринов - шеф на градската организация на БСП. Към 20,15 ч тръгва от паркхотел "Москва" към ресторант "Мираж". На метри от боса пълзят бодигардовете му Радостин Бързанов - Радо Слънцето и Роберто Георгиев - Бъри. Следват го плътно с червен Seat Toledo.
Спортният мерцедес минава плавно покрай незавършен строеж, когато изригва заря от куршуми. Дясното стъкло става на сол, а Васил Илиев издъхва за секунди...

Поли Пантев, Женята и каръшкият джип Х5
Колите на мутрите са като вълшебни предмети в криминалната приказка. Имат ключова роля във фатални моменти. Понякога спасяват героите си при атентати. Друг път сякаш губят магическата си сила и каляската се превръща в катафалка.
Покойният бос Поли Пантев е известен с джипа си BMW Х5, който оцеля при обстрел с гранатомет. По-късно Пантев беше убит на остров Аруба, а негов съратник наследи колата. Тя стана мишена на нов бомбен атентат, при който оцеля съдружникът му Георги Пехливанов. Приятелят на Поли се отърва без драскотина, но джипът мина в други ръце. Автомобилът-карък носеше големи неприятности. Накрая се озова при наркобоса Евгени Стефанов-Женята. БМВ-то го ощастливи за кратко. Куршумите настигнаха Женята на път към колата му пред фитнес клуб "Ситняково" през 2004 г.
Фаталният джип продължава да е трофей на мутрите днес. Даже цената му се вдига, защото е минал невредим през още атентати и катастрофи. След това е бил успешно ремонтиран, за да не остане и следа от инцидентите. Заради бойната му слава кандидати за него винаги ще има.

Доктора
Иван Тодоров-Доктора оцелява в взрива на "Цариградско шосе" през 2003 г. в София. Бронираният мерцедес спасява живота му. Но не и човека зад волана. Бившият шофьор от УБО загива на място. Смъртта продължава да преследва Иван Тодоров и той е убит през 2006-та в джип Porsche Cayenne в Лозенец.

Фатик
Кралят на лимузините Фатик също посреща куршумите в Mercedes. Моторист го застрелва посред бял ден край НДК. Фатик допоследно е смятал да излезе с друга кола, но сменя решението си и фаталният край го настига. Шофьорът му оцелява, но по-късно се самоубива, разбираме от популярната четирилогия "Живей бързо" на криминалната журналистка Надя Чолакова.

Георги Илиев и Бай Миле
Повечето босове на прехода карат поръчкови лимузини с всевъзможни защити. Обезпечени са като във филмите за Джеймс Бонд. Задължително е и колите им да са с номера с еднакви цифри.
Малко преди смъртта си Георги Илиев ползва бронирани мерцедеси. Излъсканите близнаци Mercedes S 600 с номера 3350 са от специализираните каталози на германската фирма. Всеки от тях струва над 100 хиляди евро. Пряката конкуренция на ВИС - босовете на бившата групировка СИК, също залагат на мерцедесите. В бронирани ретромодели от лимитирана серия се возеше години наред един от босовете Милчо Бонев - Бай Миле.
Преди години подобни бронирани автомобили е имал и бившият първи у нас Тодор Живков. В момента съдбата на двата мерцедеса на Бай Миле не е много ясна. Според едни информации вдовицата на гангстера - Силвия Панагонова, ги е отчела на сръбския наркобос Сретен Йосич. Според друга версия те вече са собственост на съдружника убития - Младен Михалев - Маджо.

Димата Руснака
Друг от бившите босове на групата на сикаджиите - Димата Руснака, залагаше на джиповете. И до днес по софийските улици се разхожда сив джип Mercedes G-класа (тип "кубче") с четири еднакви цифри на регистрационния номер. Това е именно колата на застреляния Дмитрий Минев - Руснака.

Косьо Самоковеца
След 2000-та година популярните "кубчета" на Mercedes (повечето от тях бронирани) предизвикаха модна вълна сред подземните босове. Косьо Самоковеца демонстрираше цяла кавалкада от автомобили. Пътуваше с две черни "кубчета" с немски номера. Следваха го коли от марките Audi, BMW и Mercedеs, пълни с охранители с радиостанции. Черният му джип се оказа верен пазач, тъй като удържа фронта при бомбен атентат по пътя за Самоков. Константин Димитров се отърва без драскотина след стрелбата. Джипът продължи да му служи, но - за да се подсигури, Самоковеца си поръча специално BMW в Германия. Не можа да го дочака. Убиха го на улицата до Цеци Красимирова, докато се озърташе за такси в Амстердам.

Маргините и Таки
Братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргин, при дефилетата си из София показваха афинитет към скъпи и бронирани поръчкови лимузини на Audi. Но сред гангстерския елит най-големият маниак на тема лимузини бе Христофорос Аманатидис-Таки. Преди да се потопи в Дубай, той обикаляше столицата с рядко срещани в българската действителност лимузини на Maybach, които нямат равни по лукс и разкош.

Мутресите
Porsche Cayenne е любимият джип на повечето от съпругите на босовете на групировките у нас. Такива коли карат вдовицата на Георги Илиев - Мая Илиева и вдовицата на Самоковеца - Ангелина.

Зад граница
Българските престъпни групи в Испания се движат основно с Mercedes. С джипове от този модел оперират Иваило Паунов - Джованито и Петър Пануков - Плевенският. Автокрадецът Константин Рогов - Рогача, станал известен на Иберийския полуостров, години наред не слиза от брониран мерцедес.