Конфликтът в Украйна ще продължи да доминира в дневния ред на срещата на върха на Г-7 в Германия и днес. Украинският президент Володимир Зеленски ще се присъедини към разговорите чрез видеовръзка, предаде ДПА.
Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ се събраха вчера в замъка Елмау, в южната германска провинция Бавария. Основна цел на тридневния форум е да бъде засилен натискът върху Русия да изтегли войските си от Украйна и да смекчени негативните последици от войната, отбелязва ДПА.
Лидерите на страните от Г-7 вече обявиха забрана за внос на злато от Русия и съвместна инфраструктурна инициатива за противодействие на китайското влияние в средно богатите държави. Водят се разговори и за евентуално налагане на таван на цената на петрола.
Германия е ротационен председател на Г-7 тази година. Днес канцлерът Олаф Шолц ще посрещне лидерите на демокрации извън групата - Аржентина, Индия, Индонезия, Сенегал и Република Южна Африка - за да обсъдят климатичните промени, общественото здраве и енергийната сигурност.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също се присъедини към срещата чрез видеовръзка, за да насочи вниманието към справянето с продоволствената криза, възникнала в резултат на руската инвазия в Украйна. Конфликтът възпрепятства износа на зърно, което прави хранителните стоки по света по-скъпи, като експерти предупреждават, че има вероятност да се стигне и до глад в някои части от Африка.
Около 18 000 служители по сигурността охраняват срещата на върха на Г-7, като имат за задача да поддържат реда по време на планираните многобройни демонстрации.