Турция ще преразгледа решение от 2004 г. за премахване на смъртното наказание, съобщи днес министърът на правосъдието, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган повдигна въпроса във връзка с причината за голям горски пожар тази седмица, предаде агенция Ройтерс.
Смъртното наказание беше премахнато от конституцията в първите години от управлението на Ердоган. След подозрения, че пожарът, който унищожи 4500 хектара на егейското крайбрежие, е бил умишлен, Ердоган каза, че е необходимо по-строго правосъдие. Турските власти съобщиха, че заподозреният, задържан във връзка с пожара, е признал деянието. 
Днес турските власти съобщиха, че пожарът в горите близо до курорта Мармарис е овладян.
След като посети мястото на инцидента вчера, Ердоган заяви, че наказанието за палене на гори трябва да бъде "сплашващо“ и ако това означава да е смъртна присъда, то ще е смъртна присъда.
Говорейки пред журналисти днес в източния град Агръ, министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че коментарите на президента "са инструкции за нас".
"Започнахме да работим по това като министерство", каза Боздаг и добави, че сегашното наказание за предизвикване на горски пожари е 10 години лишаване от свобода, което може да се увеличи до доживотна присъда, ако е част от организирана престъпност. 
Първият голям пожар в страната за това лято започна във вторник и събуди спомените за миналогодишните горски пожари, които бяха най-тежките в историята на страната и опустошиха 140 000 хектара земя.
Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи в четвъртък, че задържаният заподозрян е признал, че е подпалил гората поради семейни проблеми.
В петък министърът на горското стопанство Вахит Киришчи съобщи, че 88 процента от горските пожари в Турция са причинени от хора.
През последните дни местни служители заявиха пред Ройтерс, че властите не разполагат с необходимото оборудване и персонал за още едно лято на пожари.