Паричните преводи от наши сънародници през първите четири месеца на тази година са достигнали стойност от над 350 млн. евро. Централната банка на Косово (ЦБК) очаква паричните преводи да достигнат ниво от 1,22 млрд. евро до края на тази година. Говорителят на ЦБК Куштрим Ахмети заяви пред КосоваПрес, че ръстът на паричните преводи през тази година се очаква да бъде по-бавен в сравнение с миналата година, когато бе отчетено увеличение от 17,7 процента, съобщи специално за БТА агенция КосоваПрес.
"До април тази година стойността на паричните преводи е достигнала сумата от 351,5 млн. евро, или годишно увеличение от 5,4 процента. За цялата година се очаква паричните преводи да достигнат ниво от 1,22 млрд. евро, което ще съответства на годишно увеличение от около 6 на сто. Очаква се ръстът на паричните преводи през тази година да бъде по-бавен в сравнение с миналата година, когато бе отчетено увеличение от 17,7 процента", заяви Ахмети в писмен отговор.
Икономически експерти очакват, че през тази година ще има свиване на приходите от диаспората поради финансовата криза и високата инфлация в западните страни, където живеят нашите сънародници.
Ръководителите на Търговско-промишлената палата на Косово (ТППК) очакват, че ще има спад на приходите от сънародниците поради световната финансова криза.
Председателят на Търговско-промишлената палата Скъндер Красничи очаква, че ще има свиване на доходите от сънародниците поради финансовата криза, въпреки че според него паричните преводи ще имат положително въздействие върху икономиката и страната в този момент.
"Ще имаме свиване на приходите от всички европейски страни. Вярваме и искаме колкото се може повече сънародници да дойдат в Косово, защото те пряко влияят на цялостното ни благосъстояние. Вярваме, че те ще дойдат, въпреки че са изправени пред същите ситуации, тъй като това е глобална криза. Паричните преводи ще окажат положително въздействие, но то е временно, защото трае най-много два-три месеца. Ние обаче, всички граждани, които живеем тук, сме изправени пред същите проблеми в продължение на 12 месеца и се нуждаем от по-бърза реакция на правителството на Косово с фискални политики, оферти и по-добра правна инфраструктура, отколкото имаме в момента", каза Красничи.
Нагип Скъндери, професор в Стопанския факултет, заяви пред КосоваПрес, че би било нормално приходите от парични преводи да са по-ниски в сравнение с миналата година поради световната финансова криза, причинена от руската инвазия в Украйна.
"Смятам, че те също ще се сблъскат с намаление на приходите, от факта, че инфлацията и глобалната криза обхванаха и страните, в които е нашата диаспора, главно в Швейцария, Германия, Австрия и други, защото и там имаше инфлация, особено при петролните продукти... Вероятно би било нормално да имаме по-малки приходи в сравнение с миналата година, от факта, че миналата година имахме огромен приток на сънародници в Косово, а тази година се очаква нормален приток. Следователно разходите, които те ще направят в Косово, вероятно във финансово отношение ще бъдат по-високи поради цените, които са се повишили в общото потребление. От друга страна няма да има съществени "разходи", защото тези пари нямат същата стойност, каквато имаха миналата година", каза той.
Смята се, че значителна част от тези приходи от парични преводи са постоянен приток за икономиката на Косово.
Професор Скъндери каза също, че в този аспект би било добре да има взаимно сътрудничество между правителството на Косово и диаспората, за да се стимулират нашите сънародници чрез различни фискални политики да инвестират в създаването на фабрики и откриването на нови работни места. Досега милиардите, които диаспората е вляла в Косово, са били изразходвани за потребление на домакинствата.
Припомняме, че сънародниците, които са дошли в Косово през 2021 г., според проучвания, проведени от неправителствени организации, са похарчили около 2 млрд. евро, включително паричните преводи. Над 1 милиард са били паричните преводи, а останалата част са разходите, които са направени от сънародниците в моментите, когато идват в родината си, както през летния период, така и по време на почивките в края на годината през зимата. Броят на сънародниците, които са влезли в Косово през 2021 г., е над 1,5 млн. души.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)