Осъдителните реакции от страна на Кремъл относно предоставянето на Украйна и на Молдова на статут на страни кандидатки в ЕС показват  слабостта на Русия, смята Киев, предадоха световните агенции.
"Онова, което й остава сега на Русия, е да бълва заплахи срещу другите страни след десетилетия на провалени политики, основани на агресията, на незачитането и на принудата. Това показва само слабостта на Русия", написа в "Туитър" украинският външен министър Дмитро Кулеба.
"Ние сме на страната на народа и на правителството на приятелска Молдова пред подновените заплахи от страна на Москва", допълни той.
Вчера говоротилката на руското външно министерство разкритикува решението на 27-те да дадат на Украйна и на Молдова статут на кандидати за еврочленство и каза, че вижда в това геополитическа маневра срещу Москва. Според Мария Захарова това решение на 27-те потвърждава активното продължаване на геополитическото превземане на Общността на независимите държави от страна на ЕС с цел възпиране на Русия.
Тя допълни, че ЕС има за цел да установи с районите в негово съседство отношения, основаващи се на принципа "господар-роб".
Захарова твърди също, че Брюксел използва метода на политическия и на икономическия шантаж и упражнява натиск върху страните кандидатки, за да приемат те незаконни санкции срещу Москва.