"Отдалечени галактики" е наречен вокалният рецитал на проф. Албена Кехлибарева, който ще се състои в музея "Земята и хората" на 27 юни. Събитието е част от 53-ите "Софийски музикални седмици" (СМС), съобщават от екипа на международния фестивал.
Кехлибарева е мецосопрано, свири на пиано и орган. Програмата й включва световни и български премиерни творби. Сред авторите, които ще бъдат представени, са Роберт Франц, Александър Йосифов, Димитър Христов, Велислав Заимов, Хуго Волф, Ценко Минкин и др. 
"Богато е творчеството и професионалната реализация на проф. Албена Келибарева, която има повече от 35-годишна успешна дейност като кантатно-ораториална и камерна певица. Творческият й  път е нетрадиционен и интересен, а в световната изпълнителска практика, дамата се вписва като изключително рядък творец. Тя продължава минезингерската традиция на певец, съпровождащ като изряден инструменталист собствените си изпълнения, и също като дуо глас и орган работи с органисти от международен ранг, изнасяйки стотици концерти в исторически катедрали и зали в цяла Европа", разказват от СМС. 
По думите им интересът й към немската художествена песен и жанра Lied е рядкост за българското музикознание и вокална практика. На този жанр тя посвещава поредица от текстове и обемен дисертационен труд.

Радио Би Би Си избира нейни записи, осъществени с оркестъра на Българското национално радио, както и в дуо глас и орган, които се излъчват по много радиостанции в света. Осъществява концертни турнета в Европа и Азия. Звукозаписната й дейност е свързана с издания на голям брой продукции на CD и DVD. На композитора Хуго Волф посвещава интегрално изпълнение на всичките негови 367 песни в 18 концертни програми в България, Германия и Австрия. Голям брой записи реализира съвместно със съпруга си - тонрежисьора Христофор Стоянов, които са притежание на Златния фонд и фонда на БНР, Словашкото радио, различни немски радиа.
Интерес пораждат мултимедийните й концертни цикли "Хуго Волф - 100 години по-късно“, "Пътят на древния аед“, "Познатият непознат Франц Шуберт“, "Густав Малер в контекста на съвременността“ и др. 
Проф. д-р Албена Кехлибарева е дъщеря на поетесата Надя Кехлибарева, от която наследява фамилния пиетет към музиката и поезията, който я тласка към големи заслуги за представяне на съвременната българска музика на международни форуми.