Варненският окръжен съд определи временно задържане под стража за срок до 40 дни за 46-годишния руски гражданин Алексей А., който по искане на съдебните власти в родината му е обявен за международно издирване чрез Интерпол-Москва, с намерение за екстрадиция, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция.
Заповедта за ареста му е издадена на 27 април тази година от Кузминския областен съд на руската столица, а поводът е водено разследване срещу него за данъчно престъпление. Руският гражданин е арестуван във Варна днес. 
Съдът прецени, че искането за временно задържане е съобразено с всички законови изисквания, както и че е налице валидна заповед за арест. Руските съдебни власти са декларирали и намерението си да искат екстрадицията на лицето. От документите по делото е видно, че тъй като местонахождението на Алексей А. не е било установено, той е бил привлечен към наказателна отговорност задочно и е бил обявен за международно издирване. Тъй като задържаният е със статут на временно пребиваващ в страната ни, а пред съда не бяха представени доказателства, че е трудово ангажиран, опасността да се укрие за съда е реална, допълват от пресслужбата.
Определението за временното задържане може да се обжалва пред Апелативния съд в тридневен срок.