Изпълнители от над 30 националности ще участват в 96-ото издание на международния музикален фестивал „Варненско лято“, чието официално начало ще бъде поставено утре в крайморския град. Това съобщи днес на встъпителната пресконференция за форума началникът на общинската дирекция „Култура“ Антония Йовчева. Разговорът се проведе в Националния пресклуб на БТА във Варна. Агенцията е медиен партньор на фестивала.
„Варненско лято“ е дълъг маратон, с натрупване на огромно качество през годините, посочи зам.-кметът на Варна Коста Базитов. Той акцентира върху устойчивостта на седемте модула на фестивала. „Варненско лято“ обаче започва да партнира и с други изкуства, като в рамките на фестивала са предвидени изложби, творчески срещи, различни конференции, допълни Базитов. Той акцентира и върху факта, че през настоящата година многожанровостта на форума става още по-богата с изпълнения на църковна музика. По думите му красотата на „Варненско лято“ се крие и в това, че се изпълнява много българска музика, включително от чуждестранни музиканти.
БТА продължава да развива своята информационна политика, в която културата е основен акцент, посочи зам.-директорът на „ЛИК“ Даниел Димитров. Според него „Варненско лято“ е сред акцентите в българската култура и то не само с национално, а с интернационално значение. Като медиен партньор на събитието БТА ще подчертае неговата значимост, а и дава ясна заявка, че е крайно време културата да стане водеща новина, каза още Димитров. Той припомни, че БТА ползва многообразни форми за разпространяване на своята информация, като до нея имат достъп и чуждестранните медии. Един от тематичните броеве на списание „ЛИК“ през тази година ще бъде посветен на „Варненско лято“.