Словенският премиер Роберт Голоб заяви, че не е разочарован от факта, че усилията на Словения да бъде даден статут на кандидат за членство в ЕС  и на Босна и Херцеговина не са произвели резултат на провежданата в Брюксел среща на върха на ЕС, съобщи Хина.
Не съм разочарован. Вярвам, че по темата бе постигнат важен напредък. Ние извадихме Босна от един вид  забвение, заяви Голоб, добавяйки, че  Сараево е отново в дневния ред на  ЕС.
Вярвам, че  бе направена важна стъпка  по тази тема. Бе проведена много дълбока дискусия  по въпроса за предоставяне на Босна и Херцеговина  на статут на кандидат за присъединяване към ЕС, която продължи доста дълго, каза днес  Голоб, цитиран от ТАСС. 
Той добави, че страната може да получи статут на кандидат към края  на текущата година, но това зависи не само от Европейската комисия, но и от властите в Босна и Херцеговина.  На 16 юни президентът на Словения Борут Пахор изпрати писмо до председателя на  Европейския съвет Шарл Мишел, в което призова на Босна и Херцеговина да бъде даден статут на кандидат за членство без никакви условия.