С валсове, конкурс за най-добра саламура от риба, демонстрации с джетове и концерт на духов оркестър „Виво Монтана“ на 29 юни в Лом ще бъде отбелязан Международният ден на река Дунав, съобщиха от  общината.
Празникът е организиран от Местна инициативна група (МИГ-Лом) и община Лом. Той ще бъде на брега на река Дунав и ще започне в 16:00 часа с парад на мажоретки и фанфарни оркестри. Кметът на Лом д-р Георги Гаврилов ще отправи приветствие към участниците и гостите на събитието.
В програмата са включени още много прояви, след които са изложба на ролбанери с реализираните до момента проекти на МИГ-Лом, изпълнение на валса „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус от детски балетен състав, модно ревю с дрехи от рециклирани материали, теглене на томбола и награждаване на победителите в кампаниите за разделно събиране на отпадъци „За чиста околна среда” и „Хартиена надпревара“, конкурс за най-вкусна ломска рибена саламура, състезание по приготвяне на сладкиши и соленки от деца.
Предвидена е изложба „Дунавски пейзажи“, в която ученици ще представят свои рисунки. На брега на реката ще има базар с произведения на характерни местни занаяти, работилница за деца на живо, демонстрации на зумба и други танци и концерт  на духов оркестър „Виво Монтана“ и на вокалиста на Д2 Деян Каменов –Дидо. Празникът ще бъде закрит с пускане на запалени фенери на желанията от брега на река Дунав, уточниха от общината в Лом.