"Две думи стоят между успеха и провала на Европейския съюз в региона. Думата "протокол" в рамката като парадигма на исторически въпроси и думата "откриване" в параграф шести от заключенията на Съвета. И двете думи не присъстват във френското предложение като окончателни решения, а са поставени (някои от тях в скоби) като въпроси, по които не може да се постигне съгласие поради позицията на Република България.
Приемането днес на решение в българския парламент, в което се набляга на тези два въпроса, ще блокира в дългосрочен план европейския процес, а заедно с това ще парализира инструментите от договор за приятелство за дълго време.
Френското председателство беше много внимателно при формулирането на текста, обръщайки внимание на чувствителността и на двете страни и затова постави въпросите, които не бяха приемливи за нас, като недефинирани предложения (в скоби), за да подчертае, че това са нерешени въпроси. Можем да благодарим на френското председателство, но трябваше да отхвърлим тяхното предложение в тази форма, именно поради частите в него, за които българската страна без аргументация не прояви разбиране", написа във Фейсбук профила си министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.
В рамките на днешния ден се очаква и пресконференция на Османи и вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, а междувременно от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ поискаха премиерът Димитър Ковачевски  да поеме отговорност и да подаде оставка. " Ковачевски преговаря 6 месеца по последното предложение и се е съгласил с него и не беше реакцията на хората и ВМРО-ДПМНЕ, щеше да го приеме, което би означавало означава побългаряване на страната", написана от опозиционната партия.