На 29 юни в I Am Studio е премиерата на "Ембриони", съобщават организаторите. Документалната пиеса на Йордан Славейков е за жени, избрали да направят аборт.
"Темата за абортите е важна за мен отдавна. Майка ми е отказала да ме абортира, нищо че е имала вече две по-големи деца. Нямах трудности при намирането на тези документални истории. Оказва се, че жените не разказват за преживените от тях аборти не от срам или страх, а защото не са питани. Получих истории за лекарска жестокост, за предателство от страна на майката, за  насилие, но и за "аборт по спешни медицински причини". Истории за взети решения,  за които от дистанцията на времето се съжалява. Но и такива, за които няма никакво съжаление. Сега целта ми е спектакълът да се среща  с публиката си регулярно, да задава въпроси, без да посочва отговори", разказва Йордан Славейков.

Както писа БТА, “Ембриони” е документален текст за театър, който се състои от десет истории на жени, избрали да направят аборт. Какви са причините една жена да направи аборт? Оказват ли влияние на решението им политическият, културният и социален контекст? Какво мислят мъжете за абортите? Защо България е страната в ЕС с най-много аборти на глава от населението? Има ли повод за оптимизъм? Това са  част от въпроси, поставени от сцената. 

Историите пресъздава актрисата Августина-Калина Петкова. Йордан Славейков, освен автор и режисьор, ще дебютира и като актьор.
"Ембриони" е подкрепен от националния фонд "Култура".