Над 10 700 нигерийски поклонници са в момента в град Медина в Саудитска Арабия и превърнаха пазаруването в забавление чрез използването на калкулатори.
Новинарската агенция на Нигерия (НАН) съобщава, че калкулаторът намалява езиковата бариера между поклонниците, които идват в града от цял свят и не говорят арабски, и собствениците на местните магазини.
Повечето нигерийци бързо научават думата „кам“, означаваща колко, и при пазаруване могат да започнат разговор.
Поклонничката Хаджия Наима Касим каза на НАН, че преживяването е завладяващо.
„Като реша какво искам в магазина, просто отивам до гишето, за да го покажа на собственика на магазина. Това правим предимно в уличните магазини. Чудно е, защото ви спасява от ненужни пазарлъци и викане, заради което човек може да загуби присъствие на духа, а това не се препоръчва по време на целия хадж.
„Има и таксита, които ни возят безплатно до молове, където цените са изписани и си избирате каквото можете да си позволите“, каза тя.
Алхаджи Юкубу Усман, поклонник от Баучи, каза за НАН, че пазаруването чрез използване на калкулатор е удоволствие, защото така научава каква е цената на стоките в магазини на собственици, говорещи предимно арабски.
Той каза, че в началото не е било лесно, особено когато човек иска да знае точната цена на стоките, но калкулаторът винаги върши работа.
„Когато собственикът на магазина натисне сумата, която не ви харесва, вие натискате сумата, която искате да предложите, и накрая сключвате сделка“, каза той.
От своя страна, Националната комисия за хадж на Нигерия (NAHCON) предупреди поклонниците да обменят пари само в истински обменни бюра, за да избегнат измами.
Във видео клип комисията обясни процеса на обмен на пари и сумата, която трябва да се получи в саудитски риали за банкнота от 100 долара и по-малки деноминации.
Междувременно поклонниците продължават да напускат Медина на път за Мека във втория етап на хаджа.
В Мека вече има 3073 нигерийски поклонници, а 7224 бяха все още в Медина в сряда.
Тези, които заминаха за Мека, са извършили първия етап от обреда, който е по-малкият хадж.
Повечето от нигерийските поклонници пристигнаха в Саудитска Арабия през Медина, но някои дойдоха през летището в Джеда.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с агенция НАН)