Съдия днес окончателно одобри споразумение на стойност над 1 милиард долара, които ще бъдат разпределени между жертвите от срутването на жилищна сграда във Флорида, в което загинаха 98 души предаде Асошиейтед прес.
Решението на окръжния съдия Майкъл Ханзмън дойде ден преди първата годишнина от злополуката. Съдията нарече споразумението "забележителен резултат" и похвали десетките адвокати, участвали в по негови думи предотвратяването на протакане на делото с години без то да има ясен изход.
По-голямата част от договорените общо 1,02 милиарда долара ще отидат при хора, загубили роднини при срутването на 12-етажната сграда. Около 100 милиона долара са запазени за съдебни такси и 96 милиона долара ще отидат при собственици, които са загубили един от 136-те апартамента в сградата.
Нито една от жертвите не е внесла възражение срещу споразумението или се е отказала да участва в него, каза назначеният от съда попечител Майкъл Голдбърг. Няколко души, които са загубили членове на семейството си или имота си, казаха в съда днес, че са благодарни за бързото приключване на едно ужасяващо преживяване.
Рейса Родригес, която оцеляла срутването в апартамента си на деветия етаж, който първоначално останал непокътнат, също похвали резултата от делото. "Нямате си представа какво облекчение е това лично за мен", каза Родригес. "Толкова съм изтощена. Искам само това да приключи. Искам тези души да почиват в мир", добави тя.