Най-важното от днешната среща на върха в Брюксел е, че беше изпратено ясно послание, че страните от Западните Балкани имат своето място в ЕС и че е много важно да се възстанови доверието в политиките на реформи, заяви президентът на Черна гора Мило Джуканович, съобщи Танюг.
Той каза пред репортери след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, че е било говорено много  за геополитическия контекст в светлината на агресията и че е допълнително подчертано значението на приобщаването, особено на страните кандидатки. Ясно бе подчертано, че е важно всички държави да разберат, че трябва да се основават и с двата си крака на европейските ценности, подчерта Джуканович.
Той посочи, че е било обсъдено как да се преодолее задънената улица в европейската интеграция, за конкретни проблеми около нефункционирането на Босна и Херцеговина и в светлината на предложението Босна да получи статут на кандидата. Президентът допълни, че са говорили и за процеса на диалог между Белград и Прищина и най-вече за несигурността на началото на преговорите със Северна Македония и Албания.
Всички очакваме с нетърпение някои инициативи, които, доколкото разбирам, ще бъдат внесени за решение в българския парламент в понеделник. Не е ясно дали инициативата ще отговори на очакванията на Северна Македония. Новият момент е, че днес се чуха няколко гласа, които подкрепиха, че ако не се постигне до споразумение между България и Северна Македония, ще започнат преговори с Албания, каза той.
Черногорският държавен глава каза, че атмосферата на Съвета е била да се признае необходимостта от даване на нова динамика на процеса на преговори със Западните Балкани.