Археолози откриха в столицата на Перу Лима гробница от епохата на инките, в която се смята, че са положени тленните останки на благородници, заедно с керамика и изящни украшения, предаде Ройтерс.
Ръководителят на археологическия екип Хулио Абанто каза, че 500-годишната гробница съдържа "множество погребални вързопи", плътно увити в плат.
Според него погребаните вероятно са били част от елита на Ририканчо - култура, населявала територията на днешна Лима преди управлението на империята на инките. 
Известни със своето злато и сложни конструкции, и най-вече с древния си град Мачу Пикчу, инките попадат под испанско владичество през 1532 г.
Хиполито Тика, собственикът на дома в Лима, под който е открита гробницата, казва, че е бил изключително развълнуван от изненадващата находка. "Удивителна е. Нямам думи, с които да я опиша. Надявам се бъдещите поколения в нашия работнически квартал да оценят по-добре историята, която ги заобикаля", казва той. 
Разкопките започват миналия месец след като плановете на Тика за преустройство на имота водят до необходимото археологическо проучване в този квартал на Лима, известен със стотици минали находки от култури, развили се преди и след инките.