С образователен филм за ковачеството и приказка за създаването на килимите, както и с уроци по килимарство беше представен образователният проект "Занаятите: Между музея и съвременността" в Националния етнографски музей. 
Проектът е реализиран от екипа Веселка Тончева, сценарист; гл. ас. д-р Иглика Мишкова, ИЕФЕМ-БАН, консултант; художникът е Борислав Колев, оператор - Камен Колев, режисьор - Екатерина Минкова. Продуцентът е KAYA vision. Той се осъществява в партньорство с Националния етнографски музей (НЕМ) и е финансиран от Национален фонд “Култура” по програма “Културно наследство”. 

Залата в НЕМ се оказа тясна за децата от занималня “Мечти на колела” и деветокласниците от 134 СУ “Димчо Дебелянов”. Интерес, особено сред по-малките деца от публиката, предизвика и Лидия Раева, която показа пред тях как се тъче килим.
Пред гостите сценаристът на филмите Веселка Тончева разказа, че идеята им е тръгнала от желанието да представят фондовете на музея понеже той притежава много повече предмети, отколкото са изложени.
Режисьорът Екатерина Минкова сподели пред младите посетители, че в момента са на изпит пред тях, защото този проект е направен наистина за деца.  
Гл. ас. Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ-БАН), която е консултант на проекта, посочи, че в музея децата могат да се запознаят с различните занаяти, пречупени през съвременността - това, което бихме могли да вземем от традицията, за да го използваме.
Екипът е разработил поредица от пет кратки филма за ученици, които ще допълнят образователните инициативи за представяне и популяризиране на българските традиции и обичаи на Националния етнографски музей.
 Проектът “Занаятите: Между музея и съвременността” представя съществуващи и днес традиционни български занаяти - грънчарство, килимарство, ковачество, златарство и дърворезба в кратки аудиовизуални форми, насочени към детската аудитория. Във всяко от филмчетата е включена кратка история на занаята, специфичните материали и инструменти, емблематични предмети от бита, символното им значение и участието им в различни ритуали. Те срещат децата с майстори, използващи днес наследствено предавани традиционни техники и знание. Лентите представят днешното битие на старите занаяти – как те живеят, как се съхраняват, но и как се развиват. 
За по-малките са създадени две приказки, свързани с килимарството и със златарството, които могат да ги въведат в темата и да бъдат повод за разговор. Вторият модул на проекта е свързан с най-малките, които да могат да си направят три вида триизмерна хартиена работилница по модели, подготвени от художник.
Кратките образователни филми ще бъдат излъчвани в Образователния център към НЕМ и в онлайн пространството на културната институция, която се стреми да отговори на очакванията на обществото музейните пространства да бъдат интересни и увлекателни, в синхрон със съвременните начини на достъп и потребление на информация. 

По-късно, от 16:00 ч., в същата зала бе открита камерната изложба “Птиците – образи от съкровищницата на Национален етнографски музей”. Експозицията е реверанс към този символ - птицата, поднесен през погледа на Възрожденското изкуството. Птиците са постоянен спътник на човека още от зората на времето. Тяхната красота, изящност и свобода са вдъхновявали художници и скулптури, поети и писатели, теолози и мислители през целия път на човешката история. 
В нея са представени разнообразни по своя характер предмети от ежедневието на нашите деди, обединени от общият им интерес към птиците и апотропейната символика, скрита зад образите им. Красотата и изяществото на народното творчество се съчетава с утилитарните функции на предметите, изграждайки изящна симбиоза между изкуство и прагматизъм. Тези образи са живи и както гостите на Националния етнографски музей ще могат лично да се убедят, вдъхновяват и днес със своята магия.