Германският канцлер Олаф Шолц няма да посети изложението "Документа" тази година заради обвиненията в антисемитизъм, свързани с форума за съвременно изкуство, съобщи ДПА.
"Олаф Шолц е голям почитател на "Документа" и вероятно не е пропускал издание на изложението fj тридесет години. Той обаче реши да не посещава тазгодишното издание", каза говорителка на правителството за ДПА.
След откриването на изложбата в германския гр. Касел, една от изложените творби бе свалена заради обвинения, че съдържа антисемитски изображения. На транспаранта на индонезийски творчески колектив "Таринг Пади" е изобразен войник със свинско лице, шал със звездата на Давид и каска с надпис "Мосад" - израелската разузнавателна служба.
"Канцлерът Олаф Шолц намира въпросната илюстрация за отблъскваща и смята за напълно правилно и подходящо премахването на транспаранта", посочи говорителката. "В Германия няма място за антисемитски изображения, включително и на изложби", добави тя.
Говорителката каза, че мениджърите на "Документа" трябва да поемат отговорност за инцидента.
След разразяването на скандала с транспаранта, той първоначално бе покрит, а по-късно и свален от експозицията.
Организаторите бяха обвинени в антисемитизъм още преди началото на изложението заради участието на артисти и колективи, които подкрепят културния бойкот на Израел.
Германско-израелската асоциация призова генералния директор на изложението да подаде оставка. "Генералният директор на "Документа" Сабине Шорман трябва незабавно да подаде оставка или да бъде уволнена от надзорния съвет", каза президентът на асоциацията Фолкер Бек пред в. "Кьолнер щат анцайгер" в четвъртък. Според него членовете на надзорния съвет, оглавяван от кмета на Касел Кристиян Гесел, също трябва да подадат оставки.
"След обвиненията в антисемитизъм преди началото на събитието, надзорният съвет трябваше да вземе мерки и да гарантира, че антисемитизмът няма място на "Документа", каза Бек.
Той спомена и произведението "Герника Газа" от творчески колектив от Ивицата Газа и "свързан с терористи антиизраелски сериал" от "Сабвързив филмс" от Брюксел и Рамала.
Комисарят по антисемитизъм в германското правителство също критикува организаторите.
"Решението на кураторите да не поканят артисти, които са евреи или от Израел, на едно от най-значимите изложения за изкуство в света бе първото от поредица лоши решения, които белязаха седмиците преди настоящата ситуация, която стана изключително тежка", каза за ДПА Феликс Клайн.
Куратор на тазгодишното издание на изложението е индонезийският творчески колектив "Руангрупа".
Редом с Венецианското биенале, "документа" се смята за едно от най-значимите арт изложения в света.
Тримесечният спектакъл на 15-ото издание на форума, който поставя Касел на световната арт карта на всеки пет години, продължава до 25 септември.