Макао днес удължи наложените ограничения срещу разпространението на КОВИД-19, като затвори барове, кина, фризьорски салони и паркове, съобщи изпълнителният директор на административния район Хо Ят Сън. По този начин най-големият хазартен център в света се опитва да се пребори с местното разпространение на заразата, предаде Ройтерс.
Казината остават отворени, докато театри, фитнес центрове и развлекателни обекти трябва да преустановят дейността си от днес в 17:00 ч. местно време, заяви Хо Иат Сен. В заведенията за хранене е разрешено само вземането на храна за вкъщи.
През тази седмица над 600 000 жители на Макао трябваше да се подложат на втори кръг на масово тестване, тъй като броят на заразените надхвърли 100 случая. Положителните случаи включват лица, които са служители или клиенти на казина, а част от тях са свързани с гости на сватбен банкет в едно от тях.
Хотел с казино беше затворен от властите във вторник, заради заразени със ковид и 700 души бяха принудени да се карантинират.
Последната коронавирусна вълна в Макао бе през октомври, а преди това градът не е имал подобни мащабни карантини и периоди на локдаун.
Броят на заразените в Макао е много по-малък от броя на дневните случаи на някои места, в това число съседен Хонконг, където заразените са се покачили до над 1000 през изминалите няколко дни.
Управляваната от Китай бивша португалска колония спазва политиката на "нулев ковид" на Пекин, която цели да елиминира всички огнища на заразата на всяка цена, в разрез с глобалната тенденция за съвместно съществуване с вируса. 
Приходите от казината в близките седмици вероятно ще бъдат почти нулеви, смятат анализатори.
Епидемията в Хонконг тази година доведе до над 1 милион потвърдени случаи на заразата, и повече от 9000 смъртни случаи, претовари болниците и затрудни обществените услуги. Властите в града заявяват, че вероятно няма да затягат допълнително мерките, защото няма засилен натиск върху лечебните заведения
В Макао има само една обществена болница, която е изключително натоварена.
Планът на специалния административен район за бързо тестване на цялото население идва в момент, когато Макао държи отворена границата си с континентален Китай, а много от хората живеят и работят в съседния китайски град Джухай.