Български и чешки археолози ще представят на 27 юни в Ямбол монография от съвместни проучвания на римско селище край село Стройно в Елховско, съобщиха от Регионалния исторически музей. Научният труд е издаден през 2022 г. от Института по класическа археология към Философския факултет на Карловия университет в Прага.
Томът е посветен на проведените в периода 2014-2016 г. българско-чешки археологически разкопки по средното течение на река Тунджа в Югоизточна България, където е била някогашната римска провинция Тракия. Съвместният проект е озаглавен „Юрта – Стройно“. Негови ръководители са директорът на музея в Ямбол гл. ас. д-р Стефан Бакърджиев, д-р Петра Тушлова от Карловия университет и д-р Барбора Вайсова от Рурския университет в Бохум, Германия. Тримата археолози са и научни редактори на монографията.
Монографията е издадена с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие, в рамките на покана за представяне на предложения за „Върхови научни изследвания”, по проекта „Творчество и адаптивност като условия за успеха на Европа в един взаимосвързан свят“.