Блокът на държавите от Югоизточна Азия АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия) трябва да преосмисли подхода си към ситуацията в Мианма и да изиска конкретни действия и срокове за прекратяване на военните действия в управляваната от военен режим държава, заяви днес експерт на ООН, предаде Ройтерс.
Специалният докладчик за човешките права на ООН в Мианма Том Андрюс, призова също така и държавите членки на ООН да се ангажират по какъвто и да е било начин със сваленото правителство, за да подпомогнат хуманитарната ситуация в страната.
Страните от АСЕАН имат различни мнения по въпроса как да се справят със ситуацията в Мианма, където през миналата година военен преврат свали легитимно избраното правителство и оттогава налага брутални репресии срещу своите опоненти.
"Споразумението е безсмислено, ако е само на хартия.", заяви на пресконференция докладчикът на ООН след шестдневния си престой в Малайзия, една от най-силно критикуващите военния режим страни. "След година без никакъв напредък, нека да преосмислим подхода си, като добавим стратегия към прилагането му", каза той и добави, че страните от АСЕАН трябва да се вслушат в призива на Малайзия за повече действия.
В края на миналата година страните от АСЕАН взеха необичайно решение и изключиха военните лидери на Мианма от регионална среща на върха, като причина за това стана неспазването на мирното споразумение.
Оттогава настоящият председател на организацията Камбоджа опитва да установи преговори с военната хунта, като вчера покани министъра им на отбраната на регионална среща, въпреки критиките от страна на активисти.
Страните от АСЕАН нямат единодушно мнение по въпроса дали да се установят връзка със сваленото правителство, чийто представители в момента се намират в самоналожено изгнание. Докладчикът на ООН нарича тези групи, борещи се срещу хунтата, "легитимни структури".
"От практическа гледа точка... представителите на сваленото правителство разполагат с много информация, която би могла да е изключително ценна за страните, които искат да предоставят хуманитарна помощ", казва служителят на ООН.
Военната хунта в Мианма обяви сваленото правителство за незаконно, обвини го в "терористична дейност" и призова държавите да не се ангажират с него.