Икономическият растеж на страните от еврозоната се забавя рязко през юни, достигайки най-ниското си равнище за последните 16 месеца.
Това показват предварителните данни от месечния индекс на активността на мениджърите по доставките. Той отчита спиране на нарастването на търсенето, сочи ключово проучване на "Стандарт енд Пуърс глоубъл" (S&P Global), цитирано от "Маркет уоч".
Промишленото производство се свива за първи път от две години, а секторът на услугите значително забавя своя растеж, според доклада. 
Общият индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (РMI) на "Стандарт енд Пуърс" в еврозаната през юни спада до 51,9 пункта спрямо 54,8 пункта през май. Най-новите данни сочат, че бизнес активността се засилва за 16-и пореден месец, но темпът на икономически растеж се е забавил. 
"Най-новите данни са сигнал за рязък спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната през второто тримесечие - до 0,2 процента, при 0,6 процента през първото тримесечие. Най-лошото вероятно обаче предстои през втората половина на годината", отбелязва главният икономист на "Стандарт енд Пуърс глоубъл" Крис Уилямсън.
Средните цени на стоките и услугите в страните от еврозоната се повишават рязко и през юни, отчитат авторите на доклада.