Близо 900 самодейци ще участват в четиринадесетото издание на Националния събор на читалищата в Бяла, съобщиха от общината. Участниците, които са от 44 читалища в страната, ще представят най-доброто от своята дейност. Заради краткия творчески сезон и недостатъчното време на самодейните колективи за подготовка, броят на читалищата-участници тази година е по-малък, но въпреки това интересът към събитието не е изчезнал, уточняват от общината.
Публиката в Бяла ще има възможност да се наслади на жанрово разнообразие - вокални групи за стари градски и естрадни песни, колективи за автентичен и обработен фолклор, театрални колективи, фолклорни танцови формации от всички възрасти и още много други. В последните години организаторите отбелязват развитието на един нетрадиционен жанр за читалищата – огнено шоу. Голям интерес у публиката будят и кукерите от село Дъбене, които са традиционни участници в събора. 
Националният събор на читалищата няма конкурсен характер. Всяко читалище получава плакет със символа на събора за спомен, за всяка група или индивидуален участник са изготвени грамоти. Най-атрактивните изпълнения могат да спечелят златен медал, а след приключване на събитието едно от всички читалища ще бъде носител на специалната Награда на кмета на Община Бяла.
Организаторите предоставят още една възможност за изява с участие в изложението "Произведено в България - читалища“. Читалищата подреждат предмети, изработени от сръчните ръце на самодейците. През годините са представяни красиви картини, сувенири и предмети, изработени с различни техники от приложното изкуство, плетива и традиционни български шевици. 
Тридневната проява се открива тази вечер от 18:30 часа.