Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е разговарял снощи с италианския си колега Марио Драги на работна вечеря, която се е провела в Палацо Киджи, резиденцията на министър-председателя на Италия, съобщи АНА-МПА.
Вечерята, която продължила два часа, е била посветена на предстоящите днес и утре съвет ЕС-Западни Балкани и заседание на Европейския съвет. Двамата лидери са обсъдили и общоевропейските предизвикателства, предизвикани от нашествието на Русия в Украйна, особено по отношение на сектора на енергетиката и доставките на храни.
Мицотакис и Драги са се съгласили да поставят отново въпроса за нуждата от поставяне на максимална цена на едро за природния газ.
Мицотакис се е спрял и на необходимостта от изпращане на позитивен сигнал за европейската перспектива на Западните Балкани, като е повторил гръцката инициатива за съживяване на процеса, формулирана на скорошната среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Солун.
По отношение по-конкретно на енергийното сътрудничество гръцки правителствени източници са припомнили пред „Катимерини“, че за гръцкото правителство сътрудничеството с Италия и на второ място с България е важно за осигуряването на капацитет за съхранение на природен газ с оглед на предстоящата зима и вероятността от по-нататъшно ограничаване на доставките на руски газ.
Преди около три месеца Европейската комисия в директива задължи страните-членки да осигурят запълненост на хранилищата си на поне 80 процента до 1 ноември. Гърция обаче не разполага с хранилища, поради което трябва да сключи споразумения с други страни, които разполагат, като Италия. Според източниците това е била и една от темите на разговора между Мицотакис и Драги.