Американският президент Джо Байдън посети вчера клиника за ваксинация, за да отбележи факта, че сега на практика всички американци вече могат да си поставят ваксина срещу КОВИД-19, след като през уикенда регулаторните органи разрешиха ваксините за деца на възраст под 5 години, предаде Асошиейтед прес.
Байдън посети ваксинационна клиника във Вашингтон, където бяха поставени първите дози на малки деца - последната голяма възрастова група, която нямаше право на ваксини срещу ковид. Президентът приветства одобряването на ваксината за малки деца като важен етап от борбата с пандемията, който ще подпомогне за възстановяването на страната.
Макар вече всички на възраст от шест месеца нагоре да имат право на ваксина, правителството предупреждава, че очаква темпът на имунизиране на най-малките да е по-бавен от този при по-големите, тъй като родителите ще разчитат ваксинирането да извършват по-скоро педиатрите на децата им.
"САЩ сега са първата страна в света, която предлага безопасни и ефективни ваксини срещу КОВИД-19 за деца на възраст от шест месеца", заяви Байдън в Белия дом.
"Препоръчвам ви да поговорите с лекаря, след като направите план за ваксиниране на детето си", обърна се Байдън към родителите. Той отправи и едва прикрита критика към губернатора републиканец на щата Флорида Рон ДеСантис, който блокира възможността здравното министерство в щата да поръчва и доставя детски ваксини - стъпка, който според Белия дом забавя достъпа до ваксини за деца под 5 години.
"Нека бъдем ясни: избраните служители не бива да пречат, те могат да затруднят родителите, които искат децата им да бъдат ваксинирани и да предпазят тях и околните. Сега не е време за политика. Става въпрос за това родителите да могат да направят всичко възможно, за да предпазят децата си", каза той.