Възрожденско читалище „Зора 1866“ ще бъде домакин на елитно театрално училище, в което ще се обучават 35 млади таланти от Националната гимназия за сценични и театрални изкуства в Пловдив, НАТФИЗ, Нов български университет, Югозападния университет, Националната музикална академия, студенти от Държавния университет в Патра, Гърция и др. С тях ще работят световни звезди и дори само присъствието им в Русе е нещо много важно в културния живот на града. Те ще провеждат майсторски класове всеки ден от 27 юни до 4 юли, а на ще се провеждат целодневно, а на 5 юли ще покажат сътворения по време на занятията спектакъл „Хоризонти“, постановка на проф.д-р Александър Илиев.
Събитието с официално наименование „Интердисциплинарен лабораториум по алтернативни театрални техники“ ще се състои благодарение на усилията на русенската журналистка, поетеса и театралка Иглика Пеева с финансиране от Национален фонд „Култура“.
Ето кои са участниците в тази театрална работилница, която наистина ще остави следа в най-големия и най-красив град по българското поречие на Дунав.
Проф. Карлос Сегара
е испански актьор, режисьор и педагог. Завършва Лондонската международна академия за сценични изкуства, под ръководството на Жак Льокок и Томас Пратки. Специализира изработване на ритуални маски и танци в боливийска Амазонка и на остров Бали с учители като проф. И Маде Джимат и даланг Ида Багус Ока. Специализира пантомима, театрална педагогика на движението и маската. Преподава в Мурсия; Мадрид; Международното училище за проектиране на театър и движение Cabuia и в Университета на San Martin в Буенос Айрес; Театрална академия в Боливия, Дългогодишен гост-преподавател в Министерството на културата в Ikike, Чили. Режисьор и основател на Enkidu Teatro, Мурсия, Испания. Проф. Сегара е преводач от пет езика; тази година ще води майсторски класове освен в Русе и Разград по време на Международния танцов фестивал, в НАТФИЗ и Пловдивски университет.
Никола Костадинов
е роден в Струмица, Република Северна Македония. Актьор, танцьор, хореограф, режисьор и педагог. Разработва програми по арттерапия. Завършва с пълно отличие „Актьорско майсторство“ в класа на д-р Николай Ламбрев-Михайловски в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Завършва с отличие магистратура по танцово изкуство, специалност „Хореография“ в класа на проф. д.изк.н. Анелия Янева в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и магистратура „Практическа философия“. Автор на два прочути танцово-драматични моноспектакъла, с които обикаля из Европа. Участвал е в над 20  големи международни фестивала, носител е на награди от повечето от тях.
Доц. д-р Маро Галани
е родена в град Патра, Гърция, завършва в Гърция, а по-късно магистратура в България и придобива докторска степен в НБУ. Учи при Пина Бауш и други световноизвестни хореографи и педагози от Европа, САЩ и Канада. Преподава в Университета на Патра. Създава танцово студио „Екфразис“ и с неговата продукция, хореографирана и режисирана от нея, пътува на три континента. Преподава майсторски класове в различни престижни университети в Европа, включително НАТФИЗ и НБУ.
Мария Паола Десси
е от град Сассари, Сардиния. Актриса, педагог по сценично движение и вокални техники, академичен преподавател по образователен театър и техника на ритуалната маска. Със съпруга си проф. д.ф.н. Романо Фоддай изследват карнавалната култура на света, създават Театро С’ардза и един от най-известните фестивали на алтернативния театър в Европа - Isola dei Teatri (Остров на театрите), както и фестивал на ритуалния площаден театър Alter Ego (Другото Аз), съвместно с проф. д-р Александър Илиев от България, Адонис Филипи от Албания и Дойна Миглеци от Румъния.
Проф. д.ф.н. Романо Фоддай
е роден в град Сассари, Сардиния. Доктор на философските науки, професор по психология, антропология и режисура. Изследва, заедно карнавалната култура на света, води множество майсторски класове по техника на ритуалната маска. Заснема три филма за маскарадните игри в Сардиния, отличени с международни награди. Поставил е над 120 спектакъла, някои от които със световно реноме. Участва със своя театър в повече от 50 големи международни фестивала.
Проф. д-р Александър Илиев
е роден в София. Професор и преподавател в НАТФИЗ, Пловдивски университет и Карнеги Мелън в САЩ. Актьор, мим, режисьор, педагог и учен. Завършва Техническия университет в София - специалност „Изчислителна техника“, след това НАТФИЗ - специалност режисура, след това Университета на театър на нациите в Барселона, Испания - специалност антропология и Комедия дел’Арте. Получава докторска степен за петтомника си „Обща теория и практика на пантомимата“, издаден на български и на английски език от едно от най-реномираните издателства „Рътлидж“. Автор на над 20 монографии, над 300 научни статии, повече от 260 режисирани спектакъла, над 200 филма, игрални и документални сериали. Изследва традиционната култура по света и ръководи повече от 190 научни експедиции, сред които националната интердисциплинарна експедиция „Българи - прародина“, изследваща древната история на народа ни на територията на Евразия.  
Д-р Аделаида Любомирова Якимова-Фурнаджиева
е завършила русенското музикално училище „Проф. Веселин Стоянов“ - специалности: пиано, пеене и хорово дирижиране и Консерваторията със специалност оперно пеене.  
През 2000-2003 завършва бакалаварска степен, а през 2004-а и магистърска по музикално-сценична режисура в ДМА „Панчо Владигеров“. През 2008 г. защитава образователна и научна степен доктор с тема „Психо-физическа подготовка на оперния певец - актьор, един важен етап от музикално-сценичното му развитие. Алтернативните принципи и техники на Алекзандър, Фелденкрайс и Майкъл Чехов“. През 2016 година получава  диплома за йога инструктор от Libre Universiteti du Samadeva - Южна Франция. Носител е на втора награда от конкурса „Светослав Обретенов“ в Провадия, а през 2012 година - на Кристална лира в категория постановъчен екип за постановката на опирата „Нос“ от Съюза на музикалните и танцови дейци. 20 години е била солист на Русенска опера, преподавател по актьорско майсторство в ДМА „П.Владигеров“, хоноруван преподавател по оперна драматургия в НУИ „В.Стоянов“-Русе, режисьор на свободна практика, режисьор на Русенска опера, йога инструктор и вокален педагог. Автор е на книгите  „Психо-физическата подготовка на актьора за работа. Алтернативни принципи и техники“ /2006 г./, както и на множество научни статии. Под печат е книгата й „Музиката и тайното познание. Пътят на мистерията в херменевтичните търсения на оперния режисьор“. Като оперен певец осъществява гастроли в Гемания, Испания, Гърция, македония, Румъния. Като режисьор има постановки в Румъния и й предстои постановка в Германия.