Дипломати от 16 държави ще дискутират отражението на войната в Украйна върху енергийната и климатичната политика в рамките на 11-ото издание на семинара по енергийна и климатична дипломация в София. Това каза за БТА Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към министъра на външните работи. Форумът, който ще се състои в периода 20-25 юни в „Астория Гранд Хотел“ в столицата, за първи път от две години - заради ковид пандемията, е присъствен. 
Семинарът се организира по проект в рамките на Българската помощ за развитие и сътрудничество. В него ще се включат общо 33-ма участници, представители основно на страните от Западните Балкани и Черноморския регион. 
Темата е повече от актуална, когато говорим за енергийна и климатична дипломация. Целта е да се даде платформа за дискусия между дипломати, експерти от бизнеса и академичния сектор, посочи Михайлова. 
По думите й, това е единственият подобен формат в България и региона, който е предназначен за повишаване на експертизата на български и чуждестранни дипломати по енергийни и климатични въпроси. Семинарът е изцяло на английски език. 
„Повишаването на компетентността на дипломатите, на държавните служители за разбирането на текущите процеси, е много важно, за да могат да се взимат, по-добри решения“, коментира Михайлова.
Първият панел от семинара е свързан с отражението на война в Украйна върху енергийната и климатичната политика. Във връзка това, с участниците ще дискутират представители, експерти от Европейската служба за външна дейност на ЕС, експерти по енергийна сигурност от НАТО. Ще има говорители от България, Турция, Азербайджан, Нидерландия, посочи Михайлова.
Семинарът ще бъде открит от министъра на енергетиката. Ще има и послание от страна на Министерството на околната среда и водите. В програмата се включват и секторни анализи. Ще се дискутират различните алтернативни източници на енергия, каза Таня Михайлова. 
В един от дните ще има дискусия по Зелената сделка и отражението й върху енергетиката, която ще се води от Славчо Нейков, председател на Борда на директорите на Института за енергиен мениджмънт и член на Консултативния съвет в Дипломатическия институт. 
Той, в качеството си на главен редактор, ще представи новото издание на Дипломатическия институт по енергийна и климатична дипломация, което е на английски език. В него намират място изключително актуални текстове на 11 водещи български и чуждестранни експерти, представители на академичната общност, посочи Михайлова. 
Друг панел от семинара е посветен изцяло на климатичната дипломация. Предвидена е симулационна игра, която да даде възможност на участниците да утвърдят и надградят своите преговорни умения в тази материя. 
„Обстоятелствата, в които живеем, ни карат много сериозно не просто да дискутираме, а да търсим решения. Подготвените експерти, дипломати, държавни служители, повишавайки своята компетентност, могат да бъдат много по-полезни във взимането на решения на най-високи политически нива“, заяви Михайлова. 
Директорът на института очаква да бъдат надградени основните умения, с които си служат дипломатите по време на преговори, уменията да се анализира и да се общува с другите. „Това е работата на дипломата. В днешно време дипломацията не е класическа, както преди. Днес можете да добавите към думичката дипломация почти всички съвременни сектори“, обясни Таня Михайлова. 
По думите й, енергийна, климатична, дигитална, публична или икономическа дипломация - сферите само показват, колко огромен е периметърът на дейности и на компетентности на дипломатите. 
Идеята за семинара датира още отпреди 11 години, когато е била организирана междуведомствена среща в България, на която представителите на различни администрации - на Министерството на енергетиката, Министерството на външните работи, Министерството на икономиката, са участвали, разговаряли, за да бъде постигната единна насока в работата им. 
„Този семинар беше толкова полезен и отзивите бяха такива, че се наложи през следващата година да го повторим, да го разширим, да го направим регионален, и днес той вече е една от визитните картички на Дипломатическия институт“, заяви Таня Михайлова.