Тържествена церемония по залагане на кила на първия от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за Военноморските ни сили (ВМС) ще се състои в корабостроителния завод МТГ "Делфин“ в с. Езерово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
На нея ще присъстват президентът Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
При залагането на кила ще бъде спазена древната корабостроителна традиция за поставяне на монети между гредите за успешно и безопасно плаване. С церемонията на практика започва и изграждането на кораба. Строежът на втория кораб ще започне в началото на следващата година. 
Изпълнението на проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерството на отбраната и компанията Fr. Lürssen Werft GmbH & Co. KG,  впоследствие преименувана на NVL B.V.&Co.KG, припомнят от МО. Предмет на договора е доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, с включени ЗИП и обучение на екипажа и инженерно-техническия състав от ремонтните органи на ВМС, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от три години след гаранционния срок. 
Първият кораб следва да се достави на ВМС до края на 2025 г., а вторият - до края на 2026 г. Строителството на корабите се извършва в корабостроителния завод МТГ “Делфин”, област Варна.
Стойността на договора е 984 млн. лв. с ДДС. Към момента са разплатени общо 342 млн. лв. До края на т. г. предстои да се платят още 16 млн. лв, посочват от МО.
На първия от новите кораби ще бъде присвоено името „Храбри” и бордови номер 12, а на втория - името „Смели” и бордови номер 11. Така ще бъде спазена традицията на българските ВМС на новопридобити кораби да бъдат присвоявани имената на отличили се плавателни съдове.