Министерството на външните работи на Тайван изрази благодарност към организаторите на Световното първенство в Катар, които премахнаха линк към Китай. Първоначално в платформата за кандидатстване за идентификационна карта, която се приема и за входна виза, беше посочено как Тайван е провинция на Китай.
Всеки притежател на билет за Мондиала трябва да има регистрация и за картата Hayya, за да влезе в петролното емирство. Правителството на Тайван изрази загриженост, след като откри, че онлайн системата за кандидатстване не споменава острова именно като територия от Китай.
Но от сряда вечерта насам онлайн-платформата вече приема заявката просто като Тайван с националното знаме отстрани. В Тайван решението на Организационния комитет на Мондиал 2022 се приема като сериозна победа, след като местните жители отдавна се възмущават от териториалните претенции на официален Пекин.
Говорителят на тайванското външно министерство Джоан Оу каза пред репортери, че това е "положително развитие" и изрази признателност за бързата реакция на организаторите.
Ван Вънбин - шеф на пресслужбата на китайското външно министерство веднага взе отношение и обяви, че за неговата страна Тайван си остава част от Китай. Тайван се състезава на много големи спортни форуми като Китайско Тайпе с идеята да избегне проблеми.