Творчески екоуикенд организират Националният природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН) и Ателие “8 елфа” в събота и неделя. Това информират от НПМ на своята фейсбук страница.
Събитието ще се състои и двата почивни дни от 10:30 до 12:30 ч. в градинката зад Руската църква. Входът е свободен.
Темата на заниманията е “Нулево замърсяване: Направи си сам с вдъхновение от природата”. Работилниците са подходящи за деца над 5 годишна възраст. Те представят две важни теми: опазването на нашия дом - природата и умението да работим с ръцете си, да продължаваме да майсторим въпреки дигитализирането на ежедневието ни.
В процеса на работа дизайнерите и педагозите от Ателие „8 елфа“ ще покажат на участниците, как да използват минимални количества неприродни материали. След тази работилница ще останат само природни остатъци. Работата с природни материали доказано действа релаксиращо и не само това – тя развива въображението и ни превръща във вълшебници. В какво можем да превърнем една шишарка или сноп листа, зависи от нашия пъргав мозък и сръчни ръце. Насреща ще има чевръст елф, който да помага на всички дребосъци да се забавляват и да творят. В тази работилница всеки ще направи своето уникално творение и ще научи нещо ново за растенията, които ни заобикалят, обещават организаторите. По време на заниманията децата ще научат някои любопитни техники като колаж от природни материали, тъкане върху клонки и моделиране.
Всеки, който желае, може да донесе със себе си листа, клонки, борови иглички, тревички, билки, сухи цветя, камъчета, дървесна кора или други интересни природни находки. Ако имате събрани свои материали, може да ги вземете и да ги използвате при работата си, за да ви напомня за радостта от творчеството, когато си занесете в къщи готово то произведение, съветват организаторите.
Екоработилниците са подкрепени от „Столична община – Лятна програма“ и са част от Календара на културните събития Столична община за 2022 г.