Община Стара Загора стартира система за разделно събиране на биоразградими растителни отпадъци. Това съобщиха от местната администрация. В първия етап на развитие на системата за разделно събиране на зелени отпадъци в близост до места, където се генерират най-големи количества зелени отпадъци – паркове, градини, стадиони, зелени площи на учебни и детски заведения, обществени и бизнес обекти, както и градини на жилищни сгради ще бъдат разположени 150 кафяви контейнери. Те имат надпис „Само за растителен отпадък“ и общата вместимост на съдовете е 1100 литра.
Инициативата се осъществява съвместно с ДЗЗД „Грийн Партнърс – БКС“ – оператор на дейностите по чистотата на територията на общината. В кафявите контейнери могат да бъдат поставяни всички видове градински (зелени) отпадъци – цветя, трева, листа, остатъци от подрязване на храсти, лози, дървени стърготини и др. подобни. 
Разделно събраните растителни отпадъци ще бъдат извозвани за рециклиране чрез компостиране до компостиращата инсталация на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ в землището на село Ракитница. 
Община Стара Загора призовава гражданите към отговорно отношение и ползване на контейнерите само за отпадъците, за които са предназначени.