Има подобряване на резултатите относно съобщаването в интернет на функциите и правомощията на институциите. Това заяви изпълнителният директор на Програма Достъп до информация (ПДИ) д-р Гергана Жулева по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от годишния одит на интернет страниците на институциите, рейтинги на активната прозрачност и Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините.
По думите ѝ към 2020 г. в страниците на 79 % от институциите присъства такава публикация, а за 2022 г. – при 83 %.
Първият етап от проучването на активната прозрачност тази година е през април и обхваща страниците на централни органи на власт, техните регионални структури и независими институции. През май са проучени страниците на 265 общини, а в периода 2 – 10 юни резултатите са изпратени до институциите за получаване на обратна връзка. Проучването оценява общо 563 институции по различни индикатори. Те са 108 на брой и са разделени в пет групи – институционална, оперативна, секции „Достъп до информация“, финансова прозрачност и интегритет и работа с електронно заявление.
Обособена секция „Достъп до информация“ на страниците си имат 94 % от институциите към 2022 г., 93 % за 2021 г. и 89 % към 2020 г. Независимо че се увеличава броят на институциите, които са си направили със секции „Достъп до информация“, само 36 от тях отговарят по своето съдържание на изискванията на закона, коментира д-р Жулева. 
Бюджетната и финансовата прозрачност, както и обществените поръчки и интегритет бяха представени от адв. Стефан Ангелов, представител на правния екип на ПДИ. Като добра практика той определи публикуването на представен на „човешки език“ за гражданите бюджет. За 2022 г. такава информация може да се намери на страниците на 34 % от изследваните институции, което е повишение от 6 % спрямо предходната година. 
Адв. Кирил Терзийски от ПДИ коментира получените и неполучените отговори на подадените заявления за достъп до информация и посочи, че 493 от институциите са отговорили в срок, 34 след срока, а 36 са просрочили. 
Одитът се провежда в рамките на проект Форум „Достъп до информация“ с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната цел е подобрена прозрачност и отчетност на публичните институции.
Повече информация може да бъде намерена на страницата на ПДИ.