В този роман има трима герои - двама мъже и една жена. Но литературата е пълна с любовни триъгълници, не исках да прибавя още един такъв. Затова ми трябваше някаква невъзможност, някаква небивалица. И ето - тези мои герои живяха 140 години. Толкова не живеят дори героите на Маркес, най-големия измишльотник в света. Това разказа писателят Иван Станков на представянето на романа си „Късна смърт“ в Русе - градът на детството му и ранната му младост.
„Късна смърт“ е успех не само за автора, но и за литературата. Това със сигурност не е книга за разказване, но още по-сигурно е, че не е книга за подминаване. В нея е събрана много мъдрост за Любовта, Живота и Смъртта като част от човешкото битие.
Водещ на представянето беше издателят и редактор на романа Стойо Вартоломеев. Този година основаната от него Издателска къща „Хермес“, едно от най-големите и авторитетни български издателства, чества 30-годишен юбилей. По този повод Стойо Вартоломеев дари комплекти книги на 20 читалища от Русе и областта, както и специално дарение на англоезични книги на домакините на представянето - библиотека „Любен Каравелов“.