Доброволните отряди помагат на милицията в Одеса. Тази мярка е предприета заради сложната обществено-политическа ситуация в Украйна.

Активисти на местния казашки клуб "Донски характер" са сред доброволците, които оказват помощ на служителите на реда. "Всички наши членове са служили в редовете на съветската или украинската армия, могат да се отбраняват и винаги са готови да пазят спокойствието на жителите на Одеса. Те не разполагат с оръжие", заяви командирът на поделението за охрана Юрий Белкин.

По-рано заместник-началникът на местната милиция Дмитрий Фучеджи съобщи, че "всеки милиционерски екип е готов да приеме членовете на Доброволния отряд, които не само ще помагат, но и ще оценяват действията на милиционерите по време на патрул".

В пристанищния град, въпреки външното спокойствие, се чувства напрежение. Много банки и търговски учреждения не приемат кредитни и дебитни карти, а обменните каси изпитват недостиг на пари. Курсът на гривната спрямо долара скочи от 8,4 до 10-11 гривни. От това се възползват спекулантите. Във връзка с кризата собствениците на луксозни имоти в Одеса масово ги напускат.

До голяма степен за дестабилизирането на ситуацията спомага и недоверието на местните жители към новата власт в Киев. Около 41% от запитаните оценяват победата на Евромайдана като "държавен преврат", сочат данните на Центъра за изследване на Одеса. За 19% събитията в Киев са победа на "проевропейските сили", сочат още данните.