Национално състезание по ключови компетентности по природни науки бе открито в Ловеч.  То се организира от Регионалното управление на образованието (РУО) с домакинството на Профилираната природо-математическа гимназия и под патронажа на Община Ловеч. Това е 13-ото му издание, а в люляковия град се провежда за шести пореден път, съобщават от областната администрация. 
Чрез състезанието се цели стимулиране усвояването на ключови компетентности по природните науки в училищното обучение. Осигурява се възможност учениците да защитят собствена позиция по актуални за обществото проблеми, да покажат оригинално мислене, да представят авторски идеи. Участват ученици от цялата страна, които през настоящата учебна година се обучават в 5, 6, 7, 8, 9 клас и проявяват задълбочен интерес към химия, биология, физика. Те ще се състезават в десет отбора с по шест участници. Темата е “Науката в научната фантастика”, посочват от администрацията.
Оценяват се ключови компетентности, които са необходими за решаване на реални проблеми чрез знанията и уменията по природни науки и математика. Решаването и представянето на решенията включват работа с информационни източници и интерпретирането на информацията за решаване на проблема − интернет, таблици, графики, извършването на прости експерименти и симулации и оценяване и коментиране на резултатите, изработване на схеми, макети и други модели на системи и явления. Необходими са умения за логическо мислене, сръчност, прецизност, точност и оригиналност при демонстриране на решенията.
Отборите ще работят екипно, като всеки ще разчита на човека до себе си. Състезанието започва утре, а в края му, в неделя, най-добрите три отбора ще получат награди.