"Днес сме в Солун, защото споделяме обща визия за бъдещето на нашата Югоизточна Европа. Заставайки тук заедно, ние декларираме общ ангажимент за създаването на подходящи условия за изграждане на зрели и толерантни общества, където трябва да бъдат зачитани върховенството на закона, взаимното уважение, функциониращите демократични институции и универсалните човешки права". Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Солун, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Българският външен министър приветства дейностите на приключващото председателство на Гърция, с фокус върху добросъседските отношения, свързаността, енергийната сигурност и туризма. "Регионът на Югоизточна Европа трябва да стане конкурентоспособен и привлекателен. С общи усилия лесно можем да постигнем тази цел. Трябва да работим за по-голяма свързаност и модерни инфраструктурни мрежи. Сигурността е свързана с икономическото благосъстояние и с развитието на транспортните коридори и енергийните мрежи", изтъкна Теодора Генчовска. Повишаването на енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки трябва да бъдат сред най-важните приоритети в областта на енергетиката, добави тя.
Първият ни дипломат акцентира и върху развитието на транспортния сектор, който, по думите ѝ, е от особена важност за постигането на устойчива регионална свързаност. "Модернизацията на инфраструктурата, внедряването на интелигентни транспортни системи, повишаването на конкурентоспособността на транспортните предприятия са от съществено значение", посочи тя и добави, че това допълнително би засилило връзките между хората и бизнеса. 
В рамките на срещата министър Генчовска заяви още, че Югоизточна Европа е регион с голямо историческо, човешко и културно богатство. "Нека това също бъде водещ тласък и водеща идея в бъдеще време. Като люлка на европейската цивилизация, нашият регион все още има много неизползван потенциал", каза тя.