Бъдещата стратегическа концепция, която НАТО ще приеме на срещата си на върха по-късно този месец, трябва да подчертае, че Руската федерация е най-значимата и пряка заплаха за евроатлантическата сигурност, посочиха в декларация лидерите на деветте държави-членки на НАТО, които се срещнаха днес в Букурещ във формат, известен като "Б9", съобщава телевизия Диджи 24.
Лидерите на страните от Б9 посочиха в декларацията от срещата, че бъдещата стратегическа концепция на НАТО трябва да бъде адаптирана към новата реалност, създадена от руското нахлуване в Украйна, включително чрез значително и съобразено с конкретните нужди укрепване на целия Източен фланг на НАТО чрез модерна усъвършенствана отбрана. 
Домакини на форума в Букурещ бяха румънският президент Клаус Йоханис и полският му колега Анджей Дуда, които са инициатори на формата Букурещ 9, чиято първа среща е през 2015 г. Президентите на Естония, Унгария, Литва, Латвия и България пристигнаха в Букурещ днес за срещата, а държавните глави на Чехия и Словакия участваха онлайн, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Според декларацията от срещата на върха на Б9 руската агресия в Украйна е най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам и НАТО трябва да направи необходимите изводи относно отношенията си с Русия.
Деветте страни изразяват подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и на Република Молдова и Грузия, тъй като тяхната сигурност и стабилност допринасят за сигурността на евроатлантическото пространство. Деветимата лидери подкрепят също така интеграцията на Украйна в Европейския съюз и са решени да продължат и увеличат помощта си за Киев. В декларацията се споменава и Босна и Херцеговина, като лидерите искат да засилят практическото сътрудничество и подкрепата за тази държава.
Лидерите на 9-те държави от Източния фланг на НАТО предупреждават, че войната срещу Украйна има сериозни последици и за продоволствената сигурност в световен мащаб, особено в южните райони.
Според тях политиката на отворени врати на НАТО трябва да продължи и те изразяват пълна подкрепа за присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса.
В декларацията се поема ангажимент за увеличаване на бюджетите за отбрана и отделяне на поне 2 процента от БВП за тази цел.
В Декларацията на лидерите на страните от формата Б9 се посочва, че в отговор на руската агресия НАТО е показала, че ангажиментът й към член 5 от Вашингтонския договор е непоколебим и че единството, солидарността и сплотеността остават основни съюзнически ценности. 
Лидерите отбелязват, че за тази цел НАТО е активирала плановете си за отбрана, укрепила е позицията си за възпиране и сухопътната, морската и въздушната си отбрана, включително с увеличаване на присъствието си по целия Източен фланг - от Балтийско до Черно море. Отбелязва се създаването на четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия, и подсилването на съществуващите бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша.
В заключение лидерите на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия посочват, че ще продължат срещите в този формат.