Бившият папа Бенедикт XVI отхвърли спекулациите, че се е оттеглил по принуда. Година след като подаде оставка, Йозеф Ратцингер проговори публично за първи път. Той направи това в писмо до италианския всекидневник „Ла Стампа".

Бившият глава на Римокатолическата църква, който е първият папа за последните 6 века, оттеглил се от трона на Свети Петър , защити избора си и поясни, че той е легален и съобразен с църковното право. През последните дни се появиха спекулации, че Бенедикт XVI се явил с папски дрехи, редом по приемника си папа Франсиск и че де факто той продължава да се води папа по католическите канони.

„Няма и най-малко съмнение във валидността на моето оттегляне от Петровото служение", каза 86-годишният Бенедикт, който сега носи титлата „заслужил папа".

Той живее в почти пълно уединение в някогашен манастир във Ватикана. „Продължавам да нося бяло расо и запазих името Бенедикт по чисто практични причини. В момента на моето оттегляне нямаше други налични платове. Във всеки случай аз нося бялото расо по видимо различен начин от папата (Франциск). Това е още един случай на напълно безпочвени спекулации", категоричен е Бенедикт.