Премиерата на новия роман на Иван Станков „Късна смърт“, ще се състои на 10 юни, петък, от 18 часа в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Това съобщиха от издателство „Хермес“.
Професорът по литература във Великотърновския университет Иван Станков казва, че главните герои в „Късна смърт“ са двама мъже и жена - несъединени самотни върхове на любовен триъгълник. Живеят непоносимо дълго, до наши дни. Иначе са връстници на новата българска държава. 
„Провират се през войни, бунтове, преврати. Но историята е само декорация. Както повечето книги на света и тази разказва за любов и за смърт. Героите трябва да издържат и на двете. И в живота, и в книгата ранната смърт е отблъскваща. Късната - привлекателна. Но мигар някой някога си е отивал навреме?“, споделя писателят. 
 Израсналият в Русе и тъсно свързан с града Иван Станков е преводач и преподавател по българска литература във Великотърновския университет. Автор е на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов. Превежда от румънски книгите на Мирча Картареску, Дан Лунгу. 
Станков е автор на трилогията с разкази „Спомени за вода. Dm“ (2014), „Улици и кораби. Gm“ (2017) и „Имена под снега. А7“ (2019), както и на сборникът разкази, чието действие се развива в Русе - „Вечерна сватба“(2020). Миналата година книгата беше отличена с националната награда „Елиас Канети“ - една от многото авторитетни награди на писателя. При гостуването си в Русе за премиерата на филма „Блаженият“ режисьорът Станимир Трифонов съобщи, че ще снима филм по „Вечерна сватба“.