До два месеца се очаква да заработи фериботната линия Русе-Гюргево, чиито старт първоначално беше предвиден за пролетта. Водната връзка, която трябва чувствително да разтовари Дунав мост от тирове, изглежда на финалната права. Площадката вече има ток и вода, в ход е и ремонтът на сградите, където ще се помещават службите за граничен и митнически контрол, а на 10 юни ще бъдат офертите на кандидат-превозвачите по нея. 
„Видимо има промяна след последните ни разговори. Радостен съм, че и румънската страна потвърждава заинтересоваността си по въпроса и е решена да възобнови фериботната връзка“, каза областният управител Анатоли Станев по време на срещата си с председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. В нея участва и българският посланик в Букурещ Радко Влайков.
Тече удълбочаване на румънския участък, за да се движат корабите свободно и безопасно. Обсъжда се първоначално съвместните проверки да се извършват само на наша територия, защото тук цялата необходимо инфраструктура вече е готова.