Образователните концерти са ключ за отваряне сетивността на децата към класическата музика. Това каза в интервю за БТА директорът на Русенската опера Пламен Бейков. Той обясни, че началото на инициативата "Образователни концерти" на културния институт в крайдунавския град е поставено преди 12 години. "Това е образователната политика на Русенската опера", каза Бейков.
По думите му в началото разказът за операта пред децата бил по-суховат, но след това добива по-интересна форма. "Реших, че мога да се показвам в различни костюми пред децата, да видят как ме гримират, как се слага перука. След това организирахме и разходки из сградата на Русенската опера - има маршрут до част от гардероба, в който има около 3000 костюма", обясни Бейков. Децата разглеждат също сцената и оркестрината, а след това във фоайето ги посрещат инструменталисти, които им разказват за своите музикални инструменти.
"С течение на времето постигнахме синхрон с учителите по музика, които поръчват лектории-концерти на определена тема, свързана с учебния материал - например за оперетата, за мюзикъла, за фолклора в класическата музика, за виенските класици", обясни Бейков. 
Той каза, че в последните три години инициативата "Образователни концерти" е прекратена, а пандемията напълно преустановява тази дейност. 
Около 500 деца са посетили образователните концерти за месец
"Възстановихме образователните концерти в края на април тази година. Досега около 500 деца се включиха в инициативата. Тя става все по-привлекателна. Дори преди ден имахме цял автобус с деца от Силистра", обясни Бейков, който е директор на културния институт от три месеца. Той каза още, че разказът за операта е според възрастта на публиката. "Разказваме за операта интензивно и кратко. Преценявам на място според възрастта на учениците и променям стила на разказване", каза Бейков. 
По думите му децата възприемат концертите много добре. "Те са много чувствителни. Радвам се, че чрез класическата музика успяваме с екипа да събудим интереса им към класическата музика. Децата знаят много и се забавляват. Изпитват и различни емоции от музиката", каза Бейков.
По време на образователните концерти освен децата се забавлява и екипът на Русенската опера. "Например в една лектория за Моцарт децата се обличаха в костюми от тази епоха и слагаха перуки. Така избирахме дете, което най-много прилича на малкия Моцарт. Беше много забавно", разказа Бейков. 
В друг случай децата се засмиват, тъй като не са слушали оперно пеене. "Когато чуха ария на Царицата на нощта, си запушиха ушите, защото тя е с пронизителни височини. Децата се дивиха как може да бъде възпроизведен такъв тон. Тогава им разказахме за певците - как се обучават, как пеят без микрофони", обясни директорът на културния институт. 
Кутийката с вълшебните звънчета на Папагено буди желания и усмивки
Музикалната кутийка с вълшебните звънчета на Папагено е друг интересен момент, който буди усмивки. "По време на образователните концерти им показвам кутийката на Папагено. Казвам на децата, че трябва да си затворят очите, да завъртят манивелката, а когато чуят звъна на звънчетата, да си пожелаят нещо. Очакваха с нетърпение да стигна до тях, минавайки по редиците", разказа с усмивка Пламен Бейков.
Той обясни, че за осъществяването на инициативата му помага виолончелистката Богдана Пенева, която е била концерт-майстор на Русенската филхармония, а след това и на оркестъра на Русенската опера."Тя е много ценен сътрудник и участва в образователните концерти на доброволни начала. Има богат опит. Работила е преди години към държавна агенция "Музика", като е имала поставен план да води по над 100 образователни концерта. Тя е с млад и бодър дух", каза Бейков. 
Образователните концерти са ключ към подмладяване на публиката
Директорът на културния институт коментира, че има необходимост от подмладяване на публиката в оперната зала. "Образователните концерти са ключ към това. С този ключ отваряме врата, зад която децата могат да надникнат, да видят какви представления има и да ги посетят. След като се отвори тази врата, влизат в дълъг коридор. Ако го извървят и посетят операта няколко пъти, може би на съвсем млада възраст би им се отключила сетивността към този вид изкуство. Често това се случва бавно и трудно, но не съм скептик", каза Бейков.
Според него образователните концерти могат да отворят и друга врата - към Русенската детска опера, в която има ученици от различни училища. "Възстановяваме и нея, като ще има премиерен спектакъл този месец", обясни директорът на културния институт. Според Бейков образователните концерти отключват чувството на обич, топлота, взаимност и сетивност към класическата музика и въобще към музикалното изкуство.