Софийски градски съд (СГС) постанови 3,5 г. лишаване от свобода и 7487,77 лв. глоба за Октай Енимехмедов за закана за убийство и извършване на непристойни действия по делото за нападението срещу Ахмед Доган.

Съдът оправда Енимехмедов по обвинението за опит за убийство на Доган с мотив, че прокуратурата не е доказала тезата си.

Присъдата е подписана с особено мнение от единия от съдебните заседатели по отношение на тежестта на наказанието. Той смята, че е трябвало младежът да бъде осъден на една година и един месец затвор.

Прокурорът по делото Илиян Точев заяви, че процесът днес не е приключил, а това е едва първата стъпка и той ще протестира присъдата. Той добави, че на по-горна инстанция очаква различен резултат. По думите му най-трудното за доказване по това обвинение е умисълът от страна на Енимехмедов да убие Доган.

Попитан, дали се опасява сега, че ще има реакция от ДПС, които очакваха, че ще има тежка присъда, която ще порицае сериозно Октай Енимехмедов, прокурорът каза: "В един съдебен процес, винаги има недоволни хора, затова последните години съдебната система е оплювана. Ако едно производство не приключи със споразумение, винаги има недоволна страна и това е нормално".

Присъдата на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Пред съда Енимехмедов не призна вина.

В полза на историческата истина, аз, гражданинът Октай Енимехмедов, свободен по дух, роб по участ, студент, проявих доблест, съпоставима на героите от древногръцката митология, заяви той и допълни, че в действията си бил воден изцяло от чувството за дълг.

Считам, че службите на Държавна сигурност не им е мястото във властта и не им е мястото при тези, които представляват турците, каза още Енимехмедов

Според него обществото е изгубило вяра, че съществуват герои, които излагат на риск живота си, за да защитят най-скъпите ценности за един народ. Отказвам да се приема за виновен заради съществуването си, за способностите ми, за това, което исках да направя и го направих добре, допълни Октай Енимехмедов.

"Как да се съгласим, че един млад мъж, в разцвета на силите си, републикански шампион по бокс, няма да използва силите си, ако е целял да умъртви Ахмед Доган? Октай Енимехмедов не е употребил и физическа сила", каза адвокатът му Боряна Аврамова.

По думите й Енимехмедов, с ясното си съзнание, е предприел снабдяване с газово оръжие, не се е укрил и целта на това не може да бъде сравнявана с намерение за убийство.

"Експертизата не дава ясно заключение дали в конкретната ситуация, оръжието е можело да причини фатален край. Експертизата доказва, че пистолетът не е бил опрян в главата на Ахмед Доган", заяви Аврамова. Енимехмедов е имал и нож, но не е направил опит да го извади и да го използва – факт, който според защитата оборва показанията на част от свидетелите.

"Разстоянието между оръжието и главата на Ахмед Доган е по-голямо от 10 сантиметра – разстояние, от което не е възможно да се причини смърт, в която и да е част от тялото. Възможна е смърт с газово оръжие, само от упор, от един сантиметър", каза още Аврамова.

Целта на Октай Енимехмедов е била да умъртви Ахмед Доган, а не да го изплаши, смята прокурорът по делото. Подсъдимият е отишъл на конференцията на ДПС в НДК. Преди да влезе, Енимехмедов е отишъл до тоалетната и е проверил пълнителя на оръжието и дали е готово да възпроизведе изстрел. После се е отправил към входа на залата, стигнал до подиума, качил се по стълбите и се придвижил от лявата страна на Ахмед Доган. Енимехмедов протегнал дясната си ръка, демонстративно насочил оръжието към главата на Доган.

Енимехмедов е направил три опита за възпроизвеждане на изстрел. Целта му е била да умъртви Доган, а не да го изплаши, заяви прокурорът. Логично би се приело обяснението на Енимехмедов за сплашване след първия опит за изстрел, тъй като вече е постигнал уплахата на Доган. Но той е насочил демонстративно оръжието и е направил още два опита, каза още прокурорът.