Националният природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН) е първата спирка от турнето на пътуващата изложба с карикатури на тема “Икономия на средствата”. Обиколката представя 25-то Габровско биенале на хумора и сатирата, а експозицията беше открита тази вечер от заместник-директора на НПМ-БАН доц. д-р Стоян Бешков и от директора на Музея на хумора и сатирата в Габрово Маргарита Доровска.
Темата на тазгодишното издание на Габровското биенале акцентира върху икономията на средствата с поглед към връзката между екологичните и икономически проблеми, свързани с намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме като цивилизация. С творбите си авторите поставят с нарастваща острота въпроса изправени ли сме пред социален и екологичен катаклизъм. Така темата “Икономия на средствата” става актуална не само заради пословичната габровска пестеливост, а и с оглед на все по-критичната нужда от пестене и опазване на природните ресурси в световен мащаб.
Доц. Бешков отбеляза, че всичко, което правим, трябва да е с мисъл за утрешния ден. Икономика без економика (екология плюс икономика) е път в грешна посока, двете неща трябва да вървят заедно, каза той. Бешков посочи, че с тази изложба поставят началото на “Зелен месец” в Музея, който е продължение на инициативата “Зелена седмица” на Европейската комисия, организирана от 31 май до 6 юни. В НПМ-БАН са предвидили през целия юни много събития, сред които са творчески ателиета за деца, както и изложбата “Пластдемия”, свързана с опазването на морета и океани.
Маргарита Доровска посочи, че ако не можем добре да се грижим за дома си, няма да се чувстваме много добре в него. Планетата може и без нас, изборът дали да останем тук и как да останем е в наши ръце, каза още тя. Според нея нямаме много време и постоянно намираме най-различни оправдания да не мислим по темата. Пандемията и войната ни показаха, че сме в състояние да вземаме много бързо крайни мерки, каза тя и допълни, че сега е моментът да вземем тези решения със силата на волята, а не по принуда, защото по-късно ще се случи по принуда. Нашата голяма надежда е, че и със средствата на карикатурата, и на съвременното изкуство, ще успеем да достигнем до повече хора, за да помислим заедно как да променим местата, в които живеем и нашите общности. Предизвикателствата пред климатичните промени са културни и са въпрос на промяна в нашите нагласи и поведение, добави тя.

В тази изложба e представена малка част от творбите, селектирани от международното жури в раздел “Карикатура”. След първия поглед ще се усмихнете, но и със сигурност ще ви накарат да се замислите, отбелязват организаторите.
Кураторската изложба включва 18 автори от девет държави. Посетителите ще могат да видят произведенията на носителя на Голямата награда “Златен Езоп” Ивайло Цветков от България, който беше на откриването в София, и на Олекси Кустовски от Украйна, носител на Награда за карикатура.
Изложбата ще гостува на НПМ-БАН до 23 юни.